‘Om creatief te zijn moet je loslaten’

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

HOOGLAND - Krista Muller exposeert in Bibliotheek Hoogland. Tevens zijn er schilderijen van cursisten van de cursus ‘Intuïtief en Experimenteel’ te zien.

door Ellen de Jong

Ze werkt met acryl. ,,Mijn favoriete verf. Het droogt snel en je kunt er allerlei materiaal als papier, schelpen en zand aan toevoegen. Mijn inspiratiebronnen zijn onder meer beelden uit dromen, meditatie en de natuur.”

Krista gaf jarenlang les in Beeldende vorming in Amsterdam en toen ze in Amersfoort ging wonen volgde ze lessen bij beeldend kunstenaar Roel de Jong en deed de opleiding Spirituele Verloskunde. ,,Dan doe je allerlei ervaringen op die ik wilde schilderen, het liefst geabstraheerd, hoewel mijn werk later abstract en tegelijkertijd ook vrij realistisch werd.”

Krista’s ‘Dreamweaver’ ontstond naar aanleiding van een droom die ze had over twee vrouwen, een met een kleed en een ander met een droomvanger (een attribuut van de Indianen dat boze gedachten verdrijft) in haar handen.

,,Mijn ervaring is dat ik al schilderend, en dat geldt ook voor andere ervaringen, achter de betekenis kom. Bepaalde dromen zijn heel helder van kleur en sterk, ze zijn een verhaal op zich. Eerst schrijf ik de droom op en dan ga ik ‘m schetsen en dan wordt het een schilderij. In mijn droom is het als een film maar ik schilder ‘m geabstraheerd en de vormen veranderen ook. Ik droomde bijvoorbeeld dat er een trap bij was en dat is qua compositie een moeilijk fenomeen en daarom maakte ik een gekleurde cirkel achter een van de vrouwen. En die kwam nog mooier uit ook.”

We staan er samen voor; ik complimenteer Krista met haar droombeeld van vrouwelijk schoon. Haar werken geïnspireerd op totemdieren en haar ‘Lachende Boeddha’ zijn eveneens voorbeelden van Krista’s diep innerlijk leven dat zich krachtig weerspiegelt op doek.

In de lessen die Krista geeft, staat het werken vanuit intuïtie en experiment centraal. ,,Ik wil ze vooral in contact brengen met wat er in diepste wezen aanwezig is. Wat je bent en hebt, daar hoef ik niets aan toe te voegen, ik hoef er alleen maar wat uit te krijgen.

Aldoende krijgen ze de techniek onder de knie. Ik heb een cursist die in de Hema een boekje over acryl voor beginners opensloeg en later tegen me zei: Kris, ik wist alles al. Maar als ze perspectief, model en portret willen leren verwijs ik ze naar een andere cursus.”

Je leert ze het diepe contact met jezelf op papier te zetten. Krista knikt ,,Het intuïtief werken staat voor alles wat van binnen uit naar buiten wil komen en het experimentele behelst het toevoegen van verschillende materialen, en dat is vooral ook van belang om los te komen. Iedereen kan gewoon zichzelf zijn, alles mag, niets hoeft, en dat is ook het enige waarmee je kunt werken. Om echt creatief te zijn moet je eerst veel loslaten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie