Van Wegen uit Vereniging de Stadsomroep gezet

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het bestuur van de Vereniging de Stadsomroep heeft fractievoorzitter Hans van Wegen van de Burger Partij Amersfoort (BPA) met onmiddellijke ingang als lid geroyeerd. Secretaris Kees Groothuis van Omroep Amersfoort vindt dat iemand die tot tweemaal toe in de gemeenteraad vóór het opheffen van de Vereniging de Stadsomroep heeft gestemd geen lid van diezelfde vereniging kan zijn. Van Wegen zegt het besluit van Omroep Amersfoort te betreuren, maar zal er verder niet tegen ingaan.

door John Spijkerman

,,Van Wegen heeft gestemd vóór het opheffen van de Vereniging de Stadsomroep., Als hij vóór opheffing stemt, moet hij geen lid zijn,'' vindt Kees Groothuis. Van Wegen stemde ook vóór het raadsvoorstel om bij het Commissariaat voor de Media een bezwaarschrift in te dienen tegen het verlenen van de zendmachtiging aan Omroep Amersfoort. ,,Dat is diezelfde Van Wegen die ons feliciteert, nadat het Commissariaat ons de zendmachtiging verleent'', zegt een boze Groothuis. ,, Als raadslid zegt hij even later 'Hef die handel maar op'.'' Groothuis vindt dat het omroepbestuur ongeloofwaardig zou zijn als het geen stappen tegen Van Wegen had ondernomen. ,,Als bestuur ben je ongeloofwaardig als je een Rob Lampe wel royeert, maar een Van Wegen niet omdat hij in de raad zit'', vindt Groothuis.

Van Wegen noemt Omroep Amersfoort 'een hechte vrindenclub waarin enig kritisch positief geluid geen enkele schijn van kans heeft'. De enige hoop is volgens hem dat er straks een nieuwe, krachtige, maar vooral onafhankelijke directeur komt. ,,Die niet let op de onderlinge vriendschappen maar op managementkwaliteit van de verschillende medewerkers.'' Hij merkt op dat eerder al andere kritische leden zoals Rob Lampe, Stephan Steenkamp en Wim Schluter van Omroep Amersfoort werden geroyeerd. Volgens Van Wegen verdient Amersfoort verdient een professionele en kwalitatieve goede omroep, zonder allerlei dwarsverbanden naar de andere pers-organen zoals de AD/Amersfoortse Courant en RTV Utrecht. ,,Kritische journalistiek richting de huidige machthebbers is anders ten dode opgeschreven'', vindt Van Wegen.

Van Wegen heeft het volste recht om tegen het besluit van het bestuur in beroep te gaan meent Groothuis. Het royement komt dan aan de orde tijdens de eerstvolgende ledenvergadering van de Omroep. Tijdens die algemene ledenvergadering, die vermoedelijk in september wordt gehouden, is de omzetting van de vereniging in een stichting het belangrijkste onderwerp. Het omroepbestuur heeft haast en wilde deze kwestie eigenlijk al voor juli agenderen, maar in verband met de zomervakantie en allerlei zaken die nog geregeld moeten worden, zal die datum waarschijnlijk niet worden gehaald. Om de vereniging te veranderen in een stichting, moet negentig procent van alle leden - volgens Groothuis zijn dat er tussen de 60 en 70 - voor zo'n voorstel stemmen. ,,De verwachting is dat we daarvoor de steun krijgen van de overgrote meerderheid van de leden'', denkt Groothuis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie