Studenten leren in eigen hotel

1 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Een rijk gevulde crème fresh in een cappuccino kopje spatelen, dit omkeren op een bord, de halve bol vervolgens bedekken met plakjes gerookte zalm en tot slot garneren met dille. ,,Koken is leuk”, vertelt Jacobs enthousiast. Hij is tweedejaars student Horeca-ondernemer/-manager op ROC-ASA en heeft één keer per week praktijkles in het leerhotel. ,,Toen ik hier net op school zat, was het hotel er nog niet. Wij kregen toen praktijkles in een omgebouwd klaslokaal. Dit is natuurlijk veel leuker”, vervolgt hij.

Leerhotel brengt de praktijk in de school AMERSFOORT - Met schorten voor, en handdoeken gedrappeerd over een enkele schouder, bereiden studenten van leerhotel ‘Het Klooster’ een maaltijd voor de vijfenveertig gasten die even later komen lunchen. Berjen Jacobs (18) snijdt de broodjes open en belegt ze met plakjes kaas. ,,Het grootste gedeelte van de lunch hebben wij vanochtend al gedaan, daarnet hebben wij de fruitsalade gemaakt”, zegt hij. In de grote open keuken van het voormalig Kruisherenklooster dat op de Daam Fockemalaan vredig tussen de bomen en op het strak gemaaide lichtgroene gras staat, is het een gezellige drukte.

door Linda van Stek

De keuken ligt onder de begane grond en grenst aan het modern vormgegeven restaurant. De stijl die in het leerhotel gebruikt wordt is ‘robuust chic’. Zo zorgt de grote hoeveelheid aan ruimte, en de diepbruine tafels en stoelen voor een sobere en rustige uitstraling. De oranje bekleding, de hippe bar en kunstwerken die allemaal in het teken staan van Amersfoort, maken het geheel modern. Tijdens het eten hebben de gasten uitzicht op de binnenplaats waarin een vijver is aangebracht, dat wordt omringd door een houten terras.

Tegenover de ingang staat de ‘frontoffice’ achter een lange marmeren balie reserveringen op te nemen en verwelkomen zij bezoekers. Eén daarvan is de 18-jarige Martijn Oudenaller. Hij houdt de absentielijsten van de gasten bij en neemt reserveringen op voor de lunch. ,,Ik ben vandaag om half negen begonnen. Vervolgens hebben we met zijn allen besproken hoeveel gasten we ontvangen en wanneer de eerste komen, dit moeten wij allemaal uitdraaien. Maar wij geven ook vaak rondleidingen door het hotel, zo ben je de hele dag met van alles bezig”, vertelt hij.

Een stukje verderop wordt druk gediscussieerd. In hun zwarte uniformen zitten de 16-jarige Tim Jansen en de 18-jarige Ying-Ying Lin aan een kleine tafel de reserveringslijst door te nemen. ,,Wij schrijven de reserveringen op, en soms schenken we ook koffie in”, zegt Jansen lachend. De eerstejaars student Horecaondernemer/-manager vindt het jammer dat hij niet betaald wordt voor het werk. ,,Ik wil later graag in het buitenland werken. Een baan in de horeca lijkt me leuk, maar een eigen hotel of restaurant ook.” Jansen wil binnenkort in het magazijn van ‘Het Klooster’ te werken. ,,Daar moet je bijhouden wat er allemaal gebruikt wordt in de keuken en dat weer bijbestellen.” Maar een klasgenoot vertelt lachend dat hij daar ook graag wil werken omdat hij dan samen met Lin staat.

Lin is ook eerstejaars student en ook zij heeft vijf weken praktijkles. ,,Werken in de bediening doe ik liever dan reserveringen opnemen. Ik wil later ook in een restaurant werken omdat ik het leuk vind om met mensen om te gaan.” De studenten onderhouden gezamenlijk twintig kamers. Vijftien standaard kamers en vijf luxe kamers, waaronder een bruidsuite. De kamers hebben allemaal een ander thema. Zo is er een wandelkamer, waar bijvoorbeeld wandelschoenen aan de muur hangen en een bruidsuite waar oude en nieuwe trouwfoto’s aan de muren sieren. Op het balkon kunnen de gasten genieten van het mooie uitzicht op de bomen.

,,Bijzonder is het leerhotel echter niet”, vertelt directeur Bert van der Wede. ,,Er heerst hier wel een andere ambiance, en uniek aan deze school is dat de leerlingen hier vijf weken theorie krijgen en daaropvolgend vijf weken praktijk. Ze hebben een veertig uur durende werkweek en dat is erg belangrijk voor de studenten. Met alle facetten van het werk in een hotel komen de studenten in aanraking. We zetten ze op alle onderdelen in, van keuken tot banqueting en van housekeeping tot gastvrouw.” Daarnaast is het hotel volgens Van der Wede een beschermende leeromgeving. De studenten worden ondersteund door instructeurs die jarenlang ervaring hebben opgedaan in de praktijk. ,,Van hen leren zij de fijne kneepjes van het vak. De praktijk is de school.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie