‘Debatteren is niet voor nerds’

Nieuws

Jos Buurlage is er trots op dat de debatclub het zover heeft geschopt. ,,Het was elke keer feest als het team weer een ronde had gehaald”, zegt hij. ,,Eerdere jaren deed Het Nieuwe Eemland ook mee, maar overleefden we zelfs de eerste ronde niet.” Het debatteam geeft op haar beurt afdelingsleider Buurlage een compliment. ,,Zijn leiderschap betekende veel voor de groep”, zegt de 17-jarige scholier Diederik von Devivere (5Gymnasium). ,,Hij wist iedereen enthousiast te maken.”

Het Nieuwe Eemland wint debatwedstrijd AMERSFOORT - Het debatteam van Het Meridiaan College, vestiging Het Nieuwe Eemland, is gisteren als winnaar uit de bus gekomen tijdens de debatwedstrijd ‘Op weg naar Het Lagerhuis’. Het ,,dreamteam” van VWO-afdelingsleider Jos Buurlage won de hoofdprijs, een reisje naar het echte Lagerhuis in Londen. Zo’n 2000 middelbare scholieren uit het hele land deden dit seizoen mee aan de competitie, die dit jaar voor de negende keer door de VARA werd uitgezonden.

door Natanja Vreugdenhil

Voorafgaand aan de competitie koos de debatclub op democratische wijze welke tien scholieren er aan de competitie mee zouden doen. Gekozen werden Jasper Kokx, Jeroen Unk, Diederik von Devivere, Nicolas Mignot, Elles Grubben, Eline van Nistelrooij, Jantine Heij, Paul Verweyen, Govert Barbas en Merel Holtkamp. ,,Elk teamlid had een eigen rol”, vertelt Diederik. ,,De één was meer een denker, de ander een praatjesmaker of een feitjeskenner.” Govert Barbas (17, 6VWO): ,,We hadden voor de competitie al een paar keer geoefend. We zijn echt een topteam.”

Het team kreeg een lijst met stellingen, waarvan slechts een gedeelte tijdens de finale aan bod zou komen. Elk teamlid deed een beetje research. Maar vooral een aantal harde werkers zorgde voor de nodige feitenkennis, stelt Jantine Heij (16, 5Gymnasium). ,,Ik was beter in de stellingen die je op gevoel kon beargumenteren.” Zo was de stelling ‘Extreme make-over tv-programma’s moeten van de buis’ een kolfje naar haar hand. De stelling ‘Op alle scholen moet een politiepost komen’ vond Govert ,,stom”. ,,Dit idee is financieel niet haalbaar, dus vond ik het niet leuk erover te debatteren.”

,,Onze tegenstanders pasten vaak debattrucs toe”, zegt de 15-jarige Jasper Kokx (4VWO). ,,Zo zei het team van het Stedelijk Gymnasium uit Leiden tijdens de finale bijvoorbeeld dat wij door hen heen praatten, terwijl dat niet zo was. Maar de jury herkende precies wat er aan de hand was. Wij hadden de gemene trucs niet nodig om te winnen.” Jantine: ,Wij waren sterk doordat er in ons team veel verschillende meningen waren.” Ondanks de debattrucs vonden de scholieren de sfeer tussen beide teams ,,gezellig”.

Govert verzekert dat de debattalenten van de scholieren in de toekomst niet onbenut zullen blijven. ,,Vijftig procent van ons team, of misschien zelfs meer, wil in de toekomst advocaat worden”, zegt hij. Govert zelf wil zijn talenten als debater inzetten in de bedrijfsadvocatuur. Ook Jasper en Diederik overwegen een baan in deze branche. Volgend jaar zal het debatteam een andere samenstelling hebben, doordat veel debaters dit jaar examen doen. ,,We gaan er goede mensen bij zoeken”, zegt Jantine. Jasper vult aan: ,,Door de competitie op televisie is het nu voor iedereen duidelijk, dat de debatclub niet voor nerds is.”

advertentie