‘Zijn hardheid was verdwenen’

18 mei 2007 om 00:00 Nieuws

,,Al is er maar één echtpaar, dat iets aan ons verhaal heeft, dan zijn de tv-opnames niet voor niets geweest”, zegt Percy Kroese. In het televisieprogramma staat vooral de verandering centraal die Percy de afgelopen jaren doormaakte. ,,Mijn emoties verborg ik achter dikke muren om mij heen. Ik was bikkelhard voor mezelf en voor anderen. Nu durf ik mij te uitten. Ik ben een completer mens geworden.”

Trouwdag door EO-camera’s vastgelegd AMERSFOORT - Na een 17,5-jarig burgerlijk huwelijk gaven de Amersfoortse Barbara en Percy Kroese elkaar afgelopen maandagavond opnieuw het jawoord. Hun gezamenlijke leven nam een verrassende wending toen beiden tot geloof in God kwamen. Reden om nogmaals te trouwen, maar deze keer in de kerk. De feestelijke gebeurtenis werd vastgelegd door de camera’s van de Evangelische Omroep, voor het televisieprogramma ‘De Verandering’.

door Natanja Vreugdenhil

Barbara leert haar Percy kennen via zijn broer. ,,Hij kwam heel rustig over”, vertelt ze. ,,Ik was gescheiden en zocht geborgenheid.” Ook Percy is toe aan huisje, boompje, beestje. ,,Ik liep met mijn ziel onder mijn arm”, zegt hij. De eerste anderhalf jaar van hun huwelijk zitten Barbara en Percy op één lijn. ,,We leefden er maar wat op los”, omschrijven ze. Maar als ze een conflict hadden, sloot Percy zich af. ,,Dan was hij dagen niet aanspreekbaar”, zegt Barbara. Percy: ,,Sorry zeggen, dat kon ik niet.”

Na een sterfgeval in de familie, komt Barbara tot geloof. Percy: ,,Ze ging anders over het leven denken. Ik was bang om haar kwijt te raken en maakte het geloof belachelijk.” Barbara: ,,Ik voelde mij eenzaam. Wat belangrijk voor mij was, kon ik niet met hem delen.” Een stapel boeken over het geloof wordt door Percy uit het raam gegooid. ,,Ik dacht er niet aan, hoe ik haar kwetste”, zegt hij. Tijdens ruzies roept Barbara hem soms toe: ,,Ik ben je maatje, niet je tegenstander.” Percy: ,,Ik groeide op in tehuizen en daar kwam niemand voor mij op.”

Maar dan wordt Percy tot drie maal toe uitgenodigd voor een christelijk weekend, waar mannen met elkaar over het leven praten. ,,Ik stemde toe om deel te nemen, dan was ik van het gezeur af”, zegt Percy. Het weekend blijkt echter een keerpunt in zijn leven. ,,Ik besefte ineens hoe geliefd ik ben. Ik voelde dat God er was: vreemd, maar wel veilig. Ik huilde als een klein kind.” Barbara ziet bij zijn thuiskomst de verandering in Percy meteen. ,,De hardheid in zijn ogen was weg. We hebben veel gepraat en samen zitten janken.”

Percy praat met zijn kinderen over de verandering in hem. ,,Ik besefte dat ik scherven had gemaakt, en dat ik het niet terug kon draaien.” Ook zijn relatie met Barbara verandert. Zij: ,,Hij is liefdevoller geworden, toont meer belangstelling.” De twee besluiten opnieuw te trouwen. ,,We gaan nu met zijn drieën verder, want God is er nu bij”, zegt Barbara. De twee kopen ringen, waarin ze hun trouwdatum laten graveren. Dan worden ze gevraagd aan ‘De Verandering’ mee te werken. ,,Ik had vroeger nooit verwacht met zoiets mee te doen”, zegt Percy. ,,Maar nu hebben wij iets bijzonders te vertellen.”

u ‘De Verandering’ met Barbara en Percy Kroese is te zien op 4 september om 22:50 uur op Nederland 2.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie