Visie op stedenbouwkundige ontwikkeling Stadhuisgebied gepresenteerd

18 mei 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het Stadhuisgebied, begrensd door de Stadsring, het Smallepad, de Kleine Spui, de Westsingel en de Torenstraat moet zich volgens het college ontwikkelen tot een samenhangend onderdeel van de binnenstad in Amersfoort. In opdracht van het college heeft Hans Ruijssenaars een stedenbouwkundige visie opgesteld die op 15 mei in het college is gepresenteerd. In de visie wordt aangegeven hoe ruimtelijke ontwikkelingen in het gebied in de komende tien tot vijftien jaar goed kunnen worden ingevuld. Op 12 juni presenteert wethouder Luchtenveld van ruimtelijke ordening, de visie tijdens De Ronde aan de gemeenteraad.

Een groot aantal ad-hoc initiatieven in het gebied rondom het stadhuis hebben in de afgelopen decennia de morfologie van de eeuwenoude stad aangetast. Ruijssenaars heeft in zijn stedenbouwkundige visie als leidend principe bij "het herstel van de stad" gekozen voor de Hellestraat als snoer waaraan drie deelgebieden het Politiegebied, het Stadhuisgebied en Pieters en Bloklandgebied geregen zijn. Uitgangspunt is een autoluwe publieke ruimte te creëren die hoort bij de binnenstad en tegelijkertijd de verbinding maakt tussen de historische binnenstad enerzijds en het Eempleingebied anderzijds. Met ruimte voor herontwikkeling en nieuwe initiatieven.

Als een van de eerste bebouwingen aan de buitenzijde van de Singels neemt dit blok een bijzondere positie in. Het Sint Pieters en Blokland Gasthuis verhuist in 2009 naar Vathorst. Dit biedt mogelijkheden voor ontwikkeling van dit deelgebied. Het oude monumentale deel van het pand zal behouden blijven, het achterste deel zou voor een nieuwe (woon)bestemming kunnen worden vrijgemaakt.

De Stichting Sint Pieters en Blokland Gasthuis heeft aangegeven dat zij op de huidige plek zelfstandige (huur)woningen in het hogere prijssegment voor ouderen wil realiseren, de Stichting zal ondergrondse parkeervoorzieningen aanleggen en wil een binnenzwembad realiseren. Ook wordt gedacht aan een toegang naar de binnentuin via Achter Davidshof zodat het binnengebied beter toegankelijk wordt. Dit zal aansluiten op de herinrichting van het Plantsoen.

Om het gapende gat in het historische deel van de binnenstad, 'Achter Davidshof' (parkeerplaats), te vullen wordt voorgesteld op deze plek een nieuw gebouw te ontwikkelen. Tussen deze uitbreiding en de Observant ontstaat dan een ommuurde tuin die vergelijkbaar is met de voormalige Schuttersdoelen. Om de binnenstad en het Eemplein logisch te verbinden kan een fiets- en voetpad worden aangelegd dat over het Stadhuisplein loopt richting de Hellestraat. Langs deze route is dan ruimte voor een meer karaktervolle inrichting met groen.

De oude poli aan de Hellestraat, nu in gebruik als kantoorruimte voor de gemeente Amersfoort, moet worden opgeknapt of vervangen. Daarbij is er de wens om het Helleplein te verbeteren en zijn er kansen om het voormalige gebouw van de Amersfoortse Courant in de visie te betrekken. Het Helleplein zou dan optisch verdwijnen, doordat de ingang van de Jorisgarage, de bevoorradingsingang en de fietsenstalling worden overbouwd en zo als het ware een verlengde Hellestraat wordt gecreëerd.

De gaten tussen de Hellestraat en de Westsingel aan weerszijde van de Johanneskerk kunnen worden opgevuld zodat de Hellestraat als belangrijke route naar het Eemplein verder vorm krijgt. Daarbij is belangrijk dat de gebouwen langs deze route een goede bestemming krijgen, in zo'n gezichtsbepalend deel van de stad. Te denken valt aan een commerciële functie op de begane grond en daarboven een kantoor- dan wel woonfunctie.

Essentieel in dit gebied blijft de bereikbaarheid van de parkeergarages en een goede afwikkeling van het verkeer op de Stadsring en de Molenstraat.

Het college zal op basis van deze stedenbouwkundige visie een gemeentelijke ontwikkelingsvisie opstellen en deze voor de zomer aan de gemeenteraad aanbieden. Op 12 juni wordt de stedenbouwkundige visie gepresenteerd aan de gemeenteraad tijdens De Ronde.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie