John Konijn exposeert bij Leegstand

31 december 2012 om 00:00 Nieuws

LEUSDERKWARTIER - Leegstand is een Amersfoortse kunstmanifestatie in Het Rietveldpaviljoen/De Zonnehof van 1 t/m 29 maart 2013. Er is een grote expositie, (etsen, schilderijen, ruimtelijk werk, installaties) en een avondprogramma (concert, lezingen en een discussieavond). Tien kunstenaars reageren gedurende de manifestatie in hun werk op het langdurig leegstaan van gebouwen.

John Konijn maakt olieverfschilderijen, grote kleurrijke doeken, die uiting geven aan gekte en verbazing. Hij verwondert zich erover dat er in Nederland maar doorgebouwd wordt terwijl er zoveel gebouwen leegstaan en in verval raken. Juist in een druk, georganiseerd land zou je verwachten dat de ruimte optimaal wordt benut. Een bijna perverse situatie, daar de vraag naar werk- en woonruimte enorm groot is. Leegstand en lege gebouwen geeft hij vorm door in zijn schilderijen te werken met rasters.

Al vóór de kunstmanifestatie Leegstand was John aan het experimenteren door banen en vierkanten over een voorstelling heen te schilderen en het effect ervan te onderzoeken. Hij zag er gebouwen in. Die vierkanten werden steeds verfijnder. De expositie Leegstand kwam precies op het goede moment in deze ontwikkeling op zijn pad.

In sommige schilderijen legt hij een raster over een deel van een geabstraheerd landschap. Het landschap wordt opgevreten door menselijke activiteiten, maar de natuur pakt de ruimte ook weer terug. De toeschouwer kijkt als het ware door een lege ruimte naar de natuur. Het geeft een vervreemdend effect.

In andere schilderijen bouwt hij gebouwen op uit rasters die zo doorzichtig zijn dat ze leegstand uitstralen. Ze staan in een kaal landschap onder een felle sterrenhemel. Één van die schilderijen refereert aan de waanzin dat Chinezen in eigen land en in Afrika totale steden uit de grond hebben gestampt, waar vervolgens niemand woont. Spooksteden als prestigeprojecten.

John schildert vooral met olieverf.Daarnaast verwerkt hij brokjes steen, spijkers en stukjes doek.

John Konijn is opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam en de Kunstacademie in Utrecht. Maar de lagere school beschouwt hij als zijn beste leerschool. Hij doceert aan de Scholen in de Kunst en de Gooise Academie. John heeft jaren ateliers gehad in anti-kraakpanden, onder andere op het industrieterrein De Isselt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie