Alevieten eind 2021 eigenaar van 't Middelpunt na 'huurkoop'

20 december 2012 om 00:00 Nieuws

ZIELHORST - B en W gaan de gemeenteraad 'peilen' of er wensen en bedenkingen zijn tegen het aangaan van een huurkoopovereenkomst met de Stichting Alevitisch Cultureel Centrum voor de aankoop van 't Middelpunt. De stichting wil 't Middelpunt voor 400.000 euro kopen met een zognaamde 'huurkoopovereenkomst'. Omdat de huurkoopregeling een lening is, willen B en W van de gemeenteraad weten hoe er wordt gedacht over de huurkoop van `t Middelpunt.

De Alevitische Bektasi Culturele Vereniging (ABCV) wil een maatschappelijk en cultureel centrum opzeten in 't Middelpunt. ABCV en de bewoners in noordelijke wijken hebben zich verenigd in Het Nieuwe Middelpunt (HNM). Volgens het college past dit initiatief goed bij het streven 'in te zetten op de kracht van de stad'. Naast eigen activiteiten van de Alevieten kunnen er sociaal-maatschappelijke activiteiten van de noordelijke wijken in 't Middelpunt worden gehouden. Voor eigendom en beheer van 't Middelpunt richt ABCB Stichting Alevitisch Cultureel Centrum (ACC) op.

Stichting ACC betaalt alle kosten verbonden aan het sluiten van de huurkoopovereenkomst. Het volledige aankoopbedrag van vier ton wordt in jaarlijkse termijnen betaald. Daar bovenop wordt een marktconforme rente in rekening gebracht van 5 procent. Pas als het volledige bedrag is betaald, wordt de stichting ook eigenaar. De huurkoop strekt zich uit over een periode van maximaal 9 jaar. Per 31 december 2021 is de laatste termijn van de huurkoop betaald en wordt het pand overgedragen. In het eerste jaar, 2013, wordt 200.000 euro aan aflossing betaald. In de jaren 2014 tot en met 2021 wordt 25.000 euro per jaar betaald. Verder is Stichting ACC als huurkoper na het sluiten van de overeenkomst verantwoordelijk voor al het onderhoud, het verzekerd houden van het pand, belastingen en overige zakelijke lasten.

B en W hadden liever gezien dat de gemeente geen rol zou spelen in de huurkooprgeling. maar dat is geen mogelijkheid. ,,Aangezien wij het toch belangrijk vinden dat welzijnsactiviteiten door inzet van bewoners zelf mogelijk gemaakt worden (kracht van de stad), kiezen wij voor het aangaan van een huurkoopovereenkomst met Stichting ACC. Er zijn geen andere overheden of instellingen die een lening of garantie kunnen verstrekken om Stichting ACC in staat te stellen 't Middelpunt te verwerven.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie