‘Doodzonde als we weg moeten’

27 december 2012 om 00:00 Nieuws

Een jaar lang heeft Jori Hermsen gewerkt aan het meerjarenplan ‘Where minds open’ als ondersteuning van de subsidieaanvraag bij de gemeente. ,,Dat meerjarenplan hebben we bij de gemeente ingeleverd”, vertelt hij. ,,We kregen in eerste instantie een positief advies. Helaas kregen we daarna een negatief besluit, wat betekent dat de gemeente ons niet gaat subsidiëren. Begin juli hebben we daarom een bezwaarschrift ingediend. In het verleden vroegen we steeds per project subsidie aan, maar nu willen we met het meerjarenplan voor een periode van vier jaar subsidie.”

Theatergroep strijdvaardig voor subsidie AMERSFOORT – ,,Het zou doodzonde zijn als we uit Amersfoort weg moeten”, zegt Jori Hermsen, artistiek leider van Theatergroep Sonja. Vanwege de bezuinigingen van de gemeente kan de groep waarschijnlijk niet in Amersfoort blijven. ,,TG Sonja is momenteel de enige professionele theatergroep in Amersfoort en als we geen subsidie krijgen is het, met de ambities die we hebben, niet haalbaar meer.”

door Nicoline Lans

TG Sonja, dat momenteel bestaat uit vijf mensen, heeft een nauwe band met Amersfoort. ,,Amersfoort is altijd onze vestigingsplaats geweest”, zegt Hermsen. ,,Ik kom zelf hier vandaan en wij zien in deze stad zoveel mogelijkheden wat podiumkunst betreft. We hebben al verschillende samenwerkingsovereenkomsten, bijvoorbeeld met Scholen in de Kunst, De Flint en De Lieve Vrouw. Maar er is geen eenheid in Amersfoort, het zijn allemaal losse eilanden. Wij willen cultuur en theater dichter bij de mensen brengen, onderzoeken welke rol theater in de maatschappij speelt. En ook maatschappelijke kwesties bespreekbaar maken, zoals we met eetstoornissen hebben gedaan met ons stuk ‘Honger’.”

Hermsen is teleurgesteld in de gemeente. ,,We krijgen geen ‘back-up’ van de gemeente”, vindt hij. ,,Er is totaal geen betrokkenheid, er is zelfs nog nooit iemand van de gemeente komen kijken bij één van onze stukken, ondanks dat ze wel uitgenodigd waren. Dat is jammer. Wij zijn nog de enige overgebleven professionele theatergroep van Amersfoort en als we geen gemeentelijke steun krijgen gaan we weg.”

Dat betekent niet dat TG Sonja gaat stoppen. ,,We zijn al in gesprek met andere gemeenten die geïnteresseerd zijn in ons. Maar het liefst blijven we in Amersfoort.” Met welke gemeenten Hermsen in gesprek is wil hij nog niet zeggen. ,,Het is nog te pril.”

Begin juli is het bezwaarschrift ingeleverd en is momenteel in behandeling bij de gemeente. Daarin legt Hermsen uit dat hij vindt dat het besluit van het college enkel gericht is op het behouden van bestaande instituten en weinig tot geen ruimte biedt voor nieuwe initiatieven. ,,In onze ogen een besluit dat niet aansluit op de ambities van de stad Amersfoort.”

,,Het zou doodzonde zijn als we niet in Amersfoort kunnen blijven.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie