College valt: VVD zegt vertrouwen op in coalitiepartner GroenLinks

4 december 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Amersfoortse VVD-fractie heeft maandagavond het vertrouwen opgezegd in coalitiepartner GroenLinks. Dat gebeurde tijdens het fractievoorzittersoverleg van de coalitiepartijen: VVD, D66, GroenLinks, CDA en ChristenUnie. Dit betekent dat het college van B en W is gevallen. Alle wethouders van de gemeente Amersfoort stellen hun portefeuille ter beschikking. Zij zullen hun werk in demissionaire status voortzetten totdat er weer een gedragen college is.

De afgelopen maand zijn binnen het college de spanningen tussen de GroenLinks en de VVD groot geworden naar aanleiding van onderwerpen als de renovatie van het stadhuis en de realisatie van de westelijke rondweg. Fractievoorzitter Manfred Vogels stelt dat wat betreft de 'westtangent' niet te tornen valt aan de afspraken in het coalitieakkoord. ,,Een toekomstvaste oplossing voor wezenlijke verkeersdoorstroming kan alleen bereikt worden met een ongelijkvloerse spoorkruising. Het hardnekkig vasthouden aan de zogenoemde 0+ variant door GroenLinks, ziet de VVD dan ook als breuk met het coalitieakkoord."

Op andere dossiers stelt Vogels dat GroenLinks de gemaakte afspraken niet nakomt. ,,Recent gebeurde dit bijvoorbeeld met een motie Wijkcentra die in strijd is met eerdere afspraken. Ook bij de vaststelling van begrotingen week GroenLinks diverse malen af van gemaakte bezuinigingsafspraken."

GroenLinksfractievoorzitter Hiske Land zegt in een reactie het logisch te vinden dat het college van B en W demissionair verder gaat. Wat haar betreft blijft wethouder Sebastiaan van 't Erve dan ook op zijn post. Haar VVD-collega Vogels ziet echter geen ruimte voor verdere samenwerking.

Door het opzeggen van het vertrouwen is in feite het college gevallen. Alle wethouders van de gemeente Amersfoort hebben hun portefeuille ter beschikking.Het college is nu demissionair. ,,Als grootste partij zal de VVD het voortouw nemen in de onderhandelingen voor een nieuw college", aldus Vogels.

BPA-fractievoorzitter Hans van Wegen laat desgevraagd weten niet verbaasd te zijn dat het college is gevallen. ,,Bij GroenLinks zitten heel aardige en lieve mensen, maar ze zijn totaal onrealistisch in het maatschappelijk/economisch verkeer. Als je kijkt naar de renovatie van het stadhuis, dan willen ze echt geld over de balk smijten. Ze verwarren het nieuwe werken met renovatie. De kosten daarvoor bedragen 27 miljoen euro en omdat er nog asbest moet worden verwijderd, zit je snel op 40 miljoen euro. Totaal onrealistisch."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie