Feestje ADG nog even uitgesteld

Nieuws

AMERSFOORT- Het had zo mooi kunnen zijn, 8-8 tegen OG Utrecht en dan kampioen worden. Helaas…. op het allerlaatste moment gingen de Utrechters in deze spannende damthriller toch nog met de winst strijken: 9-7. Dat ene begeerde puntje wilde net niet komen en bleef de champagne voorlopig even in de koelkast. Tegen Zenderstad mogen de ADG'ers het opnieuw proberen.

Het eerste punt kwam op naam van Gerrit v.d. Ham, die tegen Dick de Boer een gelijkwaardig positioneel duel uitvocht. Het kenmerkende van deze partij was dat beiden ijzersterke formaties op het bord hadden die elkaar niet raakten. Dick speelde degelijk en gaf niks weg. In een 9 om 9 stand werd echter de positie van Gerrit beter door terreinvoordeel en centrum beheersing. In tijdnood vond hij echter geen goed plan waardoor de partij in een gelijkwaardige remise finishte.

Vervolgens zette Frits Stuger zijn ploeg op voorsprong. Tegen Teus de Mik ontstond klassiek spel die al snel in de partij begon met het uitdelen van wat speldenprikjes (lichte combinaties). Het zag er naar uit dat in het gevorderd middenspel een Woldouby-stelling op het bord zou komen. In zijn wijze van zien stond Frits geen moment minder in de partij. Hij bracht wat spanning op het bord en gokte erop dat Teus sneller ging spelen gelet op zijn krappe tijd (hij bij de 50e zet 30 minuten meer dan ik) wat hij ook deed. Teus had beter een schijf kunnen offeren zodat de ADG'er gedwongen was ter voorkoming van groot nadeel dit houtje direct weer prijs geven. Dit was in een stelling waarbij Frits de aanwezige remise moest zien te vinden, dat voor hem lastiger zou zijn dan de voortzetting die de OG'er koos. Enkele zetten later nam hij een (remise)doorbraak door Frits een dam toe te staan terwijl zijn dam op slag stond, althans zo dacht hij. Maar Teus vergiste zich omdat de ADG'er dam haalde op het juiste veld (een ander veld dus) en zijn schijven inclusief zijn doorbraakschijf met mijn dam oppeuzelde.

Daarna remiseerde Piet Bottenheft met Jan Uijterlinde. Er ontstond een gelijkwaardig positioneel duel tot aan het middenspel. Daarna werd Piet wat naar achteren gedreven en kreeg de OG'er terreinvoordeel. Toch kwam dit er niet uit en werden de punten daarna snel gedeeld.

Ook Gerrit de Bruijn deelde de punten met Wouter Ludwig. Het werd een gelijk opgaande partij met wisselende spelbeelden: eerst een hekstelling, daarna halfopen klassiek, ten slotte klassiek. Ondanks een lichte tempovoorsprong was dit klassiek gunstig voor Wouter, dankzij een alerte zet waarmee hij zich aan de rechtervleugel liet opsluiten. Met een combinatie wikkelde Gerrit af naar een remise-eindspel.

ADG kwam op een 3-7 voorsprong dankzij een partijzege van Hans Mulder op Peter Kolkman. In de opening kreeg hij wat voordeel, maar liet het na om de druk op te voeren, waar wel de kansen lagen. In plaats daarvan koos Hans voor vereenvoudiging. Zijn stelling kreeg hij daarna niet goed op orde en had zelfs licht nadeel. Op het moment dat de stelling explosief werd nam de ADG'er een zes-om-vier doorbraakcombinatie. Omdat Hans de volgende zet op dam kwam gaf de stand van Peter geen perspectief meer. Na een paar zetten gaf hij dan ook op.

Maar OG liet het er niet bij zitten. Het rechtte nog eens de rug en wisten zowaar nog 3 winstpartijen op het bord neer te zetten. Zo werd Cees Strooper geslachtofferd door Cock van Wijk. De ADG'er kwam echter uitstekend uit de opening omdat hij het begin van het middenspel kon ingaan met een veel evenwichtiger schijvenverdeling. Cock probeerde zijn overbelaste linkervleugel te activeren met een opstoot, maar dat bood een groot aanknopingspunt voor de ADG 'er om daar 'omheen' te manoeuvreren. In die fase beging Cees echter een positionele opbouwfout (dat wil zeggen: de voortzetting was niet verkeerd, alleen had hij die moeten voorbereiden met een zetje in het achterveld. Zoals het ging profiteerde de OG 'er optimaal waardoor hij ineens bewegingsvrijheid kreeg. Vanaf dat moment keerden de kansen omdat het nu niet meer voor de hand lag een plan te bedenken. Cock kon in het vervolg zijn kwetsbare rechtervleugel ontzien en de keuzemogelijkheden voor Cees namen af. Uiteindelijk moest hij een schijf offeren, maar dat liep fout af en moest capituleren.

Alfons Ottink bracht beide partijen weer op gelijke voet door Leo Rosendaal te verslaan. Vanaf zet 1 kozen beide spelers voor een consequente en daardoor uiterst boeiende hekstellingpartij. Lang was het Leo onduidelijk wie nu de beste kansen had. Zelf dacht hij op een gegeven moment vreselijk goed te staan, maar door op het juiste moment uit de hekstelling te gaan met een ruiltje maakte Alfons het voor de ADG'er bijzonder lastig. ,,We zullen allebei wel kansen hebben gemist, (dat kan haast niet anders in zo'n ingewikkelde partij) maar uiteindelijk kon ik me los wurmen en kreeg een gezonde centrumstand in handen waarin Alfons normaal gesproken voor de remise zou moeten te gaan, ,,aldus Leo.  Helaas deed ,,de smeerlap'' dit niet en ging in de (lichte) tijdnoodfase op een zetje spelen. Leo trapte daar natuurlijk direct in en gaf vervolgens (enigszins teleurgesteld) op.

En last but not least was de verliespartij van Harry de Waard tegen Heike Verheul. Lange tijd ging het in deze partij gelijk op en nam de spanning per zet toe. In de 2e helft van de partij kreeg Heike het initiatief en mocht Harry alleen nog maar aan verdedigen denken. Dat deed hij ook krachtig, maar moest toch steeds behoedzaam opereren. Maar juist in een zinderende tijdnoodfase ging het mis. Harry: ,,Ik kon me wel voor m'n kop slaan toen het verkeerd afliep voor me… Even daarvoor had ik een remisezetje gezien, Heike ook dus tuinde ze er niet in. En toen ik meende hetzelfde te kunnen 'trucken' bleek dit niet te kloppen. En dat terwijl ik in 1 zet diep de remise had kunnen forceren. Gewoon dus op iets verkeerds gefocust in deze tijdnoodfase''.

En zo werd het dus niet 8-8 maar een 9-7 overwinning voor de Utrechters. Het kampioensfeestje voor de ADG'ers kon dus nog niet beginnen en was OG zichtbaar blij met deze zwaarbevochten overwinning.

OG Utrecht - ADG:

1.Ludwig - De Bruijn 1-1; 2.Ottink - Rosendaal 2-0; 3.Van Wijk - Strooper 2-0; 4.Verheul - De Waard 2-0; 5.Kolkman - Mulder 0-2; 6.De Boer - v.d. Ham 1-1; 7.De Mik - Stuger 0-2; 8.Uijterlinde - Bottenheft 1-1

advertentie