Lokale wegen verder onder druk door afsluiting afrit Hoevelaken

16 november 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Vanaf de zomer 2013 is de afrit Hoevelaken op de A1 vanuit de richting Amsterdam en Zwolle dicht. De minister van Infrastructuur en Milieu heeft tot deze afsluiting besloten in het kader van de verbreding van de A28. Gemeenten Amersfoort en Nijkerk en de Provincie Utrecht spreken hun teleurstelling uit over het besluit van de minister en vrezen voor de toename van de verkeersdruk op de lokale en regionale wegen die deze afsluiting zal veroorzaken. Zij willen heldere afspraken met de minister over de aanpak van de negatieve effecten van de afsluiting.

De verbreding van de A28 Utrecht - Amersfoort is onderdeel van de Spoedaanpak van het Rijk voor de korte en middellange termijn. Daarbij hoort ook de verdubbeling van de verbindingsweg vanaf de A28 naar de A1 richting Apeldoorn. Als gevolg daarvan heeft Rijkswaterstaat aangegeven dat vanwege de verkeersveiligheid de afrit Hoevelaken vanuit de richting Amsterdam en Zwolle dicht moet. Dit heeft de minister op 14 november per brief aan de Tweede Kamer meegedeeld.

De regio onderkent het belang van de verbetering van de doorstroming op de A28, omdat daarmee de omliggende gemeenten beter bereikbaar worden en het lokale en regionale wegennet minder wordt belast. Vooral de wijk Vathorst kent grote verkeersdruk wanneer het verkeer op de A1 en A28 tijdens de spits vaststaat. Door de afrit A1-Hoevelaken halverwege 2013 af te sluiten moet verkeer vanuit de richting Amsterdam en Zwolle vanaf dat moment een alternatieve route rijden en zal op die plekken de verkeersdruk toenemen. Het gaat om de routes tussen de aansluitingen A1- Bergpas, A28-Vathorst/Corlaer, A28-Hogeweg richting De Wieken-Vinkenhoef en Hoevelaken.

De gemeente Nijkerk en Amersfoort en de Provincie Utrecht zeggen zich voortdurend te hebben ingezet om de afrit open te houden. De colleges van Amersfoort en Nijkerk zijn zeer teleurgesteld dat aanvullende onderzoeken met inzet vanuit de gemeenten Nijkerk en Amersfoort en de provincie Utrecht niet hebben geleid tot oplossingen die voor het Rijk aanvaardbaar zijn. ,,De minister heeft in haar brief aan de Kamer van 14 november 2012 aangegeven bereid te zijn samen met de regio te bezien hoe de negatieve effecten van de gedeeltelijke afsluiting op het onderliggende wegennet verzacht kunnen worden'', schrijven de gemeenten en de provincie in een gezamenlijk persbericht. ,,Hierbij denkt zij aan slimme routeringsystemen of onderzoek naar het versnellen van het regionaal bereikbaarheidspakket VERDER. Gemeenten Nijkerk en Amersfoort en de provincie Utrecht willen heldere afspraken met de minister maken over deze toezegging. De regio wil en zal zich er sterk voor maken dat adequate maatregelen worden getroffen. De reeds gemaakte afspraken tussen Rijk en regio over de bereikbaarheid binnen het programma VERDER moeten daarbij overeind blijven.''

Daarnaast zet de regio zich in voor het terugbrengen van de afrit A1-Hoevelaken vanuit de richting Amsterdam en Zwolle vanaf 2020. Dit zal dan onderdeel moeten zijn van de planstudie Knooppunt Hoevelaken die het Rijk uitvoert om de doorstroming op het Knooppunt op de lange termijn te verbeteren.

Verkeer vanuit Amsterdam en Zwolle moet via de aansluitingen A28-Hogeweg, Vathorst/Corlaer en de Bergpas naar Hoevelaken rijden

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie