Week van de Smaak van start

26 september 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Nationale Week van de Smaak is zaterdag in Amersfoort gestart met een hoop aardappels. De pieper staat deze week centraal. Een greep uit het programma; diverse proeverijen en diners op speciale locaties, restaurants serveren een streekmenu, een taartenbakwedstrijd, een heus pieperoogstfeest, markten en de verkiezing van de nationale Held van de Smaak.

Zaterdag vond de landelijke kick-off plaats op de Groenmarkt. Het officiële startschot viel samen met de finale en uitreiking van de Helden van de Smaak verkiezing. De twaalf finalisten kwamen uit alle windstreken naar Amersfoort om daar te strijden voor de felbegeerde titel 'Nationale Held van de Smaak 2012'. De winnaar volgens de Vakjury: Edith van Lammerts van Bueren uit Provincie Utrecht en Niek en Wilma Kraaij uit Flevoland.

Diezelfde dag was er weer een Smaak van de Streekmarkt op de Grote Koppel, die talloze bezoekers trok.

Een overzicht van het resterende programma:

Woensdag 3 oktober: Sans Julienne Kookworkshops. Sans Julienne organiseert, in samenwerking met toppers als boerderij de Riet, met bierbrouwerijen en scharrelslager Jochem Diekerhof drie heerlijke kookworkshops. Elke avond wordt een 3-gangen diner gemaakt met elk een eigen thema: Woensdag is het thema kookworkshop Hollands scharrelvlees

Woensdag 3 oktober, het Grote Aardappeldiner. Tijdens het Diner Parmentier op 3 oktober in Leerhotel het Klooster staat de aardappel centraal. Antoine Parmentier was aan het eind van de 18e eeuw een belangrijke pleitbezorger van de aardappel. Veel bekende aardappelgerechten zijn door hem bedacht. Leerlingen van de hotelschool maken en serveren het viergangen aardappelmenu. Gerechten worden toegelicht en de speciale gast professor Edith Lammerts van Bueren zal vertellen over haar werk met diverse biologische aardappelrassen.

Woensdag 3 oktober lezing boeren, burgers en buitenlui. Hoe aten zij?

Donderdag 4 oktober Yes, I do  heb jij een groen initiatief? laat je inspireren en doe mee!

Vrijdag 5 oktober, Film 'Ober' van Alex van Warmerdam en diner. Op vrijdag 5 oktober vertoont het volledig verbouwde en recent geopende theater de Tuin in Leusden de bizarre film Ober van Alex van Warmerdam terwijl restaurant Liefferinks het ongetwijfeld mooie gezelschap een heerlijk diner serveert. Komt dat zien en proeven.

Vrijdag 4, 5 en 6 oktober, Boergondisch feestmaal op de Eemlandhoeve. Op het erf van de Eemlandhoeve kun je aanschuiven aan het 'Boergondisch Feestmaal'.

Boer Jan Huijgen ontvangt de bezoekers om 16.30 uur met een welkomstdrankje en leidt hen rond over zijn veelzijdige boerderij. Naast een biologische veehouderij, is de Eemlandhoeve inmiddels uitgegroeid tot een levendige ontmoetingsplek voor boer en burger. Ook qua biodiversiteit is de hoeve een oase in de zee van de Eemlandse weiden.

Vrijdag 6 oktober Taartenbakwedstrijd

Foto-expositie op het Centraal Station. Een hele bijzondere serie foto's zal in de maand oktober de traverse van het centraal station in Amersfoort sieren. De foto's hebben allemaal iets met eten te maken en maken een knipoog naar Regio Amersfoort Hoofdstad van de Smaak 2012. Vanaf 2 oktober.

Vrijdag 6 oktober introductie en proeverij scoontjes-room bij De Kastanjeboom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie