Opening Het Gebouw in landhuis Oud Amelisweerd

5 september 2012 om 00:00 Nieuws

UTRECHT/AMERSFOORT - Na een lange periode van onzekerheid is Museum Oud Amelisweerd in landhuis Oud Amelisweerd een feit. De Armando Collectie van het voormalig Armando Museum in Amersfoort verhuist naar het nieuwe Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Bunnik, en zal vanaf medio 2013 te zien zijn in het inspirerend verband van kunst, cultuur, landschap en erfgoed dat gevormd wordt door de historische buitenplaats, de unieke Chinese behangsels en het omringende landgoed.

Van 8 september tot en met 7 oktober 2012 zal echter al het eerste evenement plaats vinden in landhuis Oud Amelisweerd: de tentoonstelling Het Gebouw. Op 7 september wordt deze tentoonstelling om 18.00 uur geopend. Trio C tot de derde verzorgt de muziek tijdens de opening en kunstenares Hester Scheurwater toont een bijzondere beaming. Tijdens de opening is de tentoonstelling tussen 18.30 en 20.30 uur groepsgewijs te bezoeken.

De tentoonstelling Het Gebouw is voor MOA is het een prelude, een eerste improvisatie en vingeroefening voor de opening van het museum medio 2013. Voor Blue Episode Foundation is Het Gebouw nummer zes in haar serie kunstprojecten in gebouwen 'onder constructie'; gebouwen onderhevig aan of wachtend op restauratie, renovatie of herbestemming.

Ten tijde van Het Gebouw bevindt landhuis Oud Amelisweerd zich in een tussenfase: de cascorestauratie van het landhuis is afgerond en de restauratie van de behangsels en de museale inpassing staan op het punt te beginnen. Nog even is Oud Amelisweerd het gebouw met kale gangen en lege kamers. Een tocht door de kale gangen en lege kamers van Oud Amelisweerd leidt tot bezinning en bespiegeling en tot een onontkoombaar gevoel van melancholie. De werken in Het Gebouw weerspiegelen deze melancholie, weerspiegelen de verborgen geschiedenissen van huis en tuin van Oud Amelisweerd. Het Gebouw biedt bovendien een voorafspiegeling van de nieuwe bewoner: de collectie van Armando, de meester van de melancholie, de meester van de geschiedenis en van de telkens weer oplaaiende noodzaak tot schepping van nieuwe verhalen en nieuwe identiteiten.

Naast Armando zijn twaalf andere kunstenaars vertegenwoordigd in Het Gebouw: Aaron van Erp, Amie Dicke, Anne Wenzel, Anya Gallaccio, Couzijn van Leeuwen, Frank Halmans, Jan Koen Lomans, Jasper Hagenaar, Karin van Dam, Rutger Zuydervelt, Tanja Smeets en Thijs Ebbe Fokkens. Ook zij verhouden zich tot de kale gangen en lege kamers van Oud Amelisweerd tijdens deze tussentijd tussen het Veranderde Oude en Nog-niet Nieuwe. Zij verhouden zich tot de verborgen geschiedenis en nieuwe identiteit van Oud Amelisweerd en geven mede vorm aan deze identiteit. Iedere kunstenaar koos zelf de kamer om zijn of haar werk te presenteren en een aantal werken is speciaal voor dit project tot stand gekomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie