Open dag gemaal Zeldert tijdens Omtrek van Amersfoort

15 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Op zaterdag 25 augustus van 10.00 uur tot 16.00 uur opent Waterschap Vallei & Eem eenmalig de deuren van het in 2011 gerenoveerde gemaal Zeldert aan het Zuidereind 35 in Baarn. Op die dag vindt de tweede editie plaats van wandelevenement Omtrek van Amersfoort. Wandelaars kunnen tijdens deze dag over zes verschillende routes van ieder 10 kilometer wandelen langs de grens van Amersfoort. Iedere route kan worden verlengd met een volgende route waardoor er voor wandelaars een maximale keuze aan afstanden is: 10, 20, 30, 40, 50 en 60 km. Gratis bussen brengen de wandelaars vanaf de centrale startplaats (Leerhotel Het Klooster) naar de startplaatsen aan de rand van Amersfoort en weer terug.

In 2011 is het gemaal gerenoveerd en zijn diverse authentieke details weer zichtbaar gemaakt en opnieuw aangebracht. Ook is er een picknickplaats en oplaadpunt voor elektrische fietsen bij het gemaal geplaatst. Op 100 meter afstand van het gemaal is een vogelkijkscherm gebouwd.

Het gemaal staat aan de oostelijke oever van de Eem en bemaalt de polder Zeldert via de Zeldertse Wetering en de Wijde Wetering. De Amersfoortse wijken Kattenbroek en Nieuwland wateren af via dit gemaal. Het gemaal werd in 1896 gebouwd nadat de voorganger bij een dijkdoorbraak werd weggespoeld. Als gevolg van deze dijkdoorbraak ontstond de wiel (waterpartij) waaraan het huidige gemaal is gelegen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie