‘Net of ik mijn kindje moet begraven’

25 juli 2012 om 00:00 Nieuws

Volgend jaar april zou Tuincentrum Flower Dream zijn veertigjarig jubileum vieren. Dat het niet meer zover zal komen, spijt eigenaar Arie Ouwehand zeer. ,,’T is net of ik mijn kindje moet begraven. Je bent iets van je eigen kwijt. Dat zal heel erg wennen zijn. We hadden nog wel jaren door willen gaan.’’ Flower Dream is een echt familiebedrijf en werd opgericht door Arie’s vader en door zijn oom. ,,Wij komen uit het Westland en waren op zoek naar een goede locatie. We teelden veel chrysanten voor de verkoop en hadden een verkoopkas bij de bloemen. We wilden het bewust klein houden omdat we het in eigen hand wilden houden en servicegericht wilden werken.’’ Ooit begonnen als een klein centrum voor de verkoop van bloemen en planten groeide Flower Dream uit tot een groot tuincentrum met een uitgebreid assortiment. ,,We verkochten ook vissen, zeeaquaria en in de decembermaanden vuurwerk.’’

Het einde van Tuincentrum Flower Dream AMERSFOORT - Vanaf de weg gezien valt het niet echt op dat er aan de Hogeweg twee tuincentra zitten. Met de herontwikkeling van het gebied moeten die oude tuinbedrijven plaatsmaken voor woningbouw. Voor Flower Dream aan de Hogeweg 110 is het doek bijna gevallen. Op zaterdag 4 augustus komt er een einde aan het tuincentrum dat wordt gerund door Arie en Marga Ouwehand. Eigenaar Steven Hartogsveld van Tuincentrum Hartogsveld aan de Hogeweg 114 gaat nog even door. Hij zegt nog in onderhandelingen te zijn met de gemeente over de verkoop van de grond.

door John Spijkerman

De grond is inmiddels verkocht aan de Alliantie. ,,Daar zijn we wel een jaartje of zes mee bezig geweest. Het was aanvankelijk de bedoeling dat we een doorstart zouden maken, maar we konden geen goede locatie vinden. Bovendien is er ook geen opvolging.’’ Toch heeft Ouwehand ook nog geprobeerd aan de Hogeweg een nieuw tuincentrum te beginnen. Maar de gemeente wilde niet meewerken aan de plannen. ,,Ze zijn al 35 jaar bezig met plannen maken voor de Hogeweg. Dat waren allemaal loze plannen, totdat het zwembad hierheen zou verhuizen.’’

Flower Dream bedient een trouwe klantenkring. ,,Ik heb zat klanten die al vanaf het eerste moment komen. Dan zeggen ze ‘Ik ga effe naar de kweek’. Zij straks het loopje kwijt. Nu weten ze precies wanneer je naar de veiling bent geweest.’’ Wat Ouwehand het leuke van het werk vindt, zijn de contacten met de klanten. ,,Samen naar oplossingen zoeken. Daarom wilden we kleinschalig blijven.’’ Zaterdag 4 augustus is de laatste verkoopdag. De komende anderhalve week wordt er nog uitverkoop gehouden. Daarna heeft Ouwehand nog een maand de tijd om op te ruimen, voordat op 1 september de sleutels moeten worden ingeleverd.

Voor Arie Ouwehand is de verandering behoorlijk ingrijpend. Vanaf het prille begin, sinds zijn zestiende, werkt hij al bij Flower Dream. ,,Gemiddeld heb ik altijd 70 tot 80 uur per week gewerkt.’’ Arie en zijn vrouw Marga verhuizen naar het landelijke Achterveld. Ze hebben er een boerderijtje gekocht. Van daaruit wil Ouwehand zijn werkzaamheden als hovenier voortzetten. ,,Ik wil leuke dingen kweken, wat hovenierswerk doen, naar de veiling toe en spullen inkopen voor derden. Straks werk ik nog 35 uur per week. Kijken of dat gaat’’, lacht hij.

Steven Hartogsveld van het tuincentrum naast Flower Dream is nog in onderhandeling met de gemeente. ,,Maar dat we gaan, staat honderd procent vast.’’ Hij zou graag op een andere plek verder willen. Hartogsveld verwacht in september weer om de tafel te gaan zitten met corporatie de Alliantie en met de gemeente.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie