40.000 Euro voor BoodschappenPlusBus

27 juni 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Beweging 3.0 ontvangt een subsidie van 40.000 euro voor het opzetten van de BoodschappenPlusBus. Met de bus worden ouderen thuis opgehaald en naar een activiteit vervoerd. Het gaat dan om zaken als het doen van boodschappen, maar ook om andere sociale activiteiten. Beweging 3.0 had een bedrag gevraagd van € 77.084,- om zo drie jaar professionele inzet te kunnen betalen. Het college vindt dat bedrag te hoog en denkt dat na het eerste jaar de coördinatie kan worden overgedragen aan vrijwilligers. B en w vinden dat Beweging 3.0 sneller fondsen moet werven en sponsors aantrekken.

De bus wordt geschonken door het Nationaal Ouderenfonds, dat in het eerste jaar ook de brandstofkosten vergoedt en medewerkers traint en ondersteunt. Met de eenmalige subsidie voor de BoodschappenPlusBus kan Beweging 3.0 de startfase van het project opzetten. Uiteindelijk moet de organisatie zorgen voor voldoende maatschappelijk en financieel draagvlak om de bus blijvend tot een succes te maken, zonder structurele subsidie.

Vrijwilligers worden ingezet voor het rijden van de bus en het begeleiden van mensen. Naast de kosten voor de bus zelf is de belangrijkste kostenpost de inzet van medewerkers voor begeleiding van vrijwilligers, de coördinatie van activiteiten en het aantrekken van sponsors. De kosten moeten uiteindelijk worden gedragen door eigen bijdragen van deelnemers en sponsors. De BoodschappenPlusBus rijdt al in meer dan 30 gemeenten.

Het college van b en w gaat ervan uit dat de BoodschappenPlusBus de sociale contacten bevordert. Vooral bij ouderen die niet meer zelfstandig de deur uit kunnen of hier moeite mee hebben. ,,Wij gaan ervan uit dat dit project een laagdrempelige manier is om ouderen met elkaar in contact te brengen. Het tweede effect dat wij willen bereiken is dat het project breed gedragen worden door de samenleving, zonder al teveel professionele bemoeienis en steun vanuit de overheid.'' B en w zien de BoodschappenPlusBus als een initiatief dat 'een bijdrage levert aan contacten tussen (kwetsbare) mensen, dat mede gedragen wordt door de stad'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie