'Camera's geen effectief middel tegen straatroof in Park Schothorst'

27 juni 2012 om 00:00 Nieuws

SCHOTHORST - Camera's in Park Schothorst zijn niet effectief als middel tegen straatroven, denkt het hoofd Regionaal Cameratoezicht Utrecht (RCTU) W. Diepersloot. Tot deze conclusie komt hij in een advies over de mogelijke plaatsing van 15 camera's op het Enkeerpad en de Hoolesteeg. Cameratoezicht hier zal niet leiden tot een grotere pakkans of herkenning van de daders. Daarnaast zijn flinke investeringen nodig voor een relatief beperkt aantal straatroven. Het CDA pleitte onlang nog voor cameratoezicht in Park Schothorst.

door John Spijkerman

In Park Schothorst zijn met enige regelmaat meldingen van straatroof. In de periode van 1 januari 2009 tot 3 april 2012 werden er twaalf straatroven of diefstallen met geweld gemeld. In ruim drie jaar tijd waren er zeven incidenten op de Hoolesteeg, drie op het Enkeerpad en twee op de Schothorsterlaan. Dat gebeurde in de avond of nacht en allemaal op doordeweekse dagen. In het advies is gekeken is of cameratoezicht 'een wenselijke aanvulling' aanvulling kan zijn om iets aan dit probleem te doen. De politie en de gemeente hebben gezamenlijk een beschrijving van dit probleem gemaakt. Diepersloot is om advies gevraagd over de eventuele inzet van cameratoezicht. Het advies is aangeboden aan de zogenaamde 'lokale driehoek'. Dat is een overlegorgaan met burgemeester, officier van justitie en het distictshoofd van de politie. Het advies moet helpen bij een 'weloverwogen beslissing over de eventuele inzet van cameratoezicht'.

Diepersloot merkt op dat inzet van camera's altijd ondersteunend is en een aanvulling is op andere maatregelen die de politie neemt om de veiligheid te verhogen. Hij geeft een aantal redenen waarom cameratoezicht misschien niet zo'n goed idee is. De conclusie is dat de inzet van camera's in Park Schothorst niet in verhouding staat tot de kosten, de effectiviteit, het aantal straatroven en het onoverzichtelijke grote gebied.

Park Schothorst is een groot en geen duidelijk begrensd en overzichtelijk gebied. Er zijn vele vluchtwegen, veel openbaar groen zoals bomen, struiken en bosschages. Mogelijke daders hebben vele mogelijkheden om te vluchten en zich te verschuilen. Als er camera's komen, zouden er op de Hoolesteeg alleen al acht camera's nodig zijn en op het Enkeerpad zeven. Bovendien is de openbare verlichting onvoldoende en zou deze moeten worden aangepakt. Het aantal lichtmasten of de lichtsterkte zal verdubbeld moeten worden. Probleem zijn de bomen op het fietspad bij de Hoolesteeg, met een laag hangende begroeiing. De openbare verlichting staat gedeeltelijk in deze bomen en is onvoldoende voor de camera's die worden gebruikt. Daarom moeten er ook zoveel camera's worden geplaatst. ,,En dan nog is de effectiviteit door de plaatselijke omschreven situatie gering'', stelt Diepersloot.

Berekenend

De aanleg van vijftien camera's op de Hoolesteeg en het Enkeerpad kost zo'n 330.500 euro. Daar komt een jaarlijks bedrag van 62.000 euro bij voor het live bekijken van de beelden. Dat live uitkijken van de beelden zou moeten gebeuren op werkdagen tussen 18.00 tot 02.00 uur omdat uit meldingen blijkt dat de straatroven dan plaatsvinden. Als de camerabeelden live worden uitgekeken, moet de politie er snel kunnen zijn om de daders van een straatroof te kunnen pakken. In het advies wordt opgemerkt dat Park Schothorst op behoorlijke afstand van het politiebureau ligt. Ook is het park niet of zeer moeilijk toegankelijk voor politieauto's. Daardoor lijkt de pakkans beperkt. Bovendien gaat het om daders die weloverwogen en berekenend te werk gaan. Als zij weten dat er camera's hangen op de Hoolesteeg en Enkeerpad - zullen ze hun werkterrein verplaatsen naar andere plekken in de stad of gewoon bivakmutsen opzetten of capuchons over hun hoofd trekken om herkenning te voorkomen .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie