'De gemeente heeft ons een rad voor ogen gedraaid'

27 juni 2012 om 00:00 Nieuws

SOESTERKWARTIER - Onderwijsinstellingen in het Oliemolenkwartier en ontwikkelaar Multi Vastgoed voorzien grote economische schade als er een gecombineerde daklozenopvang en zorgcentrum komt in het Oliemolenkwartier. ,,De gemeente heeft ons een rad voor ogen gedraaid'', vindt Arno Ruigrok van Multi Vastgoed, de ontwikkelaar van het Eemplein. Insprekers lieten zich dinsdagavond ruimschoots horen tijdens de raadsvergadering. De hulpverlenende instanties Kwintes en Centrum Maliebaan zijn juist blij met het collegevoorstel en denken dat ze straks instaat zijn betere en efficiënter ingerichte zorg kunnen geven aan de doelgroep.

door John Spijkerman

VVD-raadslid Koos Voogt kondigde aan dat zijn partij 'niet wil voorsorteren op het Oliemolenkwartier als meest geschikte plaats. ,,Als het college dit voorstel handhaaft, zullen wij met een amendement komen om andere locaties ook een kans te geven.''

Arno Ruigrok van Multi Vastgoed vindt dat de gemeente bij de ontwikkeling van het Eemplein en Oliemolenkwartier een heel ander beeld heeft geschetst dan er een daklozenopvang neer te zetten. Voor hem was duidelijk dat het juist een hoogwaardig winkelgebied moest zijn met veel ruimte voor creatieve economie. ,,We hebben samen een ambitie gehad en de gemeente laat die vallen.'' Dat er nu een voorstel ligt om in het gebied een gecombineerde opvang voor daklozen en verslaafden te creëren vindt hij 'onverantwoord'. Aan zo'n besluit kleven volgens Ruigrok grote risico's. ,,Ik voorzie een imagoprobleem. Het heeft negatieve economische effecten. Er bestaan grote zorgen bij bedrijven hoe het gebied gaat functioneren.'' Hij schetste het beeld van daklozen die rondhangen bij de supermarkt op het Eemplein en bij de bibliotheek, maar ook in de ondergrondse parkeergarage. ,,Als er een smet kleeft op een gebied zullen risicodragende partijen weglopen en bewoners er niet heengaan.'' Multi Vastgoed wil 43 koopappartementen aan de man brengen op het Eemplein, maar als er een opvang komt denkt Ruigrok dat de grondopbrengsten mogelijk gehalveerd zullen worden. ,,Als er al wordt gebouwd.''

Een van de insprekers was ook Hogeschooldirecteur Ramses de Groot. Ook hij vindt dat de gemeente zich niet aan haar afspraken houdt voor wat betreft de 'integrale gebiedsontwikkeling' voor het Oliemolenkwartier. De Groot is bang dat de opvang negatief afstraalt op zijn school en dat er daardoor mogelijk minder studenten zullen kiezen voor Amersfoort. Ook denkt hij dat de Hogeschool Utrecht in Amersfoort met een gecombineerde daklozenopvang jaarlijks 150.000 euro zal moeten besteden aan extra veiligheidsmaatregelen.

Geen overlast

Ton van Vliet van het Centrum Maliebaan denkt dat dat er door de samenvoeging van het dag- en nachtopvang en het zorgcentrum geen extra overlast zal ontstaan. Hij wees erop dat de overlast in de afgelopen jaren rond beide opvangvoorzieningen beperkt is gebleven en dat er geen sprake is van onveiligheid. Zowel Kwintes en als Centrum Maliebaan zien belangrijke voordelen door beide voorzieningen samen te voegen. Het zou goed zijn voor de onderlinge afstemming en samenwerking en belangrijke voordelen opleveren voor de cliënten van de instellingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie