Afbeelding

VVD wil nadere onderbouwing scenario renovatie stadhuis

27 juni 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De VVD wil nog geen scenariokeuze maken voor de renovatie van het stadhuis. De liberalen willen dat er een betere onderbouwing komt van de efficiencyvoordelen die zo'n renovatie zou opleveren. Ook moet er meer duidelijkheid komen of gemeentelijke panden aan de Hellestraat en de Langegracht en de 2000 m2 in het Stadhuis die zou vrijkomen, wel verkocht of verhuurd kan worden.

door John Spijkerman

De gemeentelijke panden zouden leegkomen als er wordt gekozen voor een kleiner en duurzamer stadhuis op het Stadhuisplein. In de plannen wordt ervan uit gegaan dat dit een financieel voordeel zou opleveren voor de gemeente. Er is al rekening gehouden met een bezuiniging van 1 miljoen euro. ,Wij onderschrijven de doelstelling van een kleiner en doelmatiger stadhuis maar maken ons zorgen over de onderliggende businesscase'', zegt VVD-woordvoerder Daniëlle van Wijngaarden dinsdagavond in de gemeenteraad. Als enige coalitiepartij gaf de VVD daarom aan op dit moment onvoldoende informatie te hebben om nu al te kiezen voor een verder uitwerking van het scenario voor een duurzaam en kleiner stadhuis.

De VVD wil ook dat er een nadere uitwerking komt van een plan van Heilijgers voor een nieuw stadshart en nieuw stadhuis in Puntenburg. Het plan werd al in het najaar van 2011 gepresenteerd aan het college, maar heeft de gemeenteraad nooit bereikt. De VVD kreeg dit voorstel maandag voor het eerst onder ogen en vindt het interessant genoeg om te vragen om een verdere financiële onderbouwing.

Heilijgers wil het gebied van het huidige stadhuis herontwikkelen en op die manier een duurzaam levendig stadshart maken. Tegelijkertijd wordt er een nieuw stadhuis gebouwd op de Trapeziumlocatie als voltooiing van het gebied Puntenburg. De plannen missen een goede financiële onderbouwing. Het college van b en w gaat Heilijgers en Heijmans nu vragen om binnen een week met nadere (financiële informatie) richting de gemeenteraad te komen.

Vier coalitiepartijen: CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie kunnen zich goed vinden in het collegevoorstel voor de renovatie van het stadhuis. Daarvoor is een bedrag van rond de twintig miljoen euro nodig. De voorstanders wijzen op de 1 miljoen euro die wordt verwacht als de plannen worden uitgevoerd. ChristenUnie woordvoerder De Vries merkte op dat het ook goed is voor de werkgelegenheid als de gemeente juist in crisistijd zulke investeringen doet. Volgens GroenLinks woordvoerder Van Vliet levert uitstel van de renovatie ook weinig op, ,,Het moet toch gebeuren.'' Hij verwacht dat er misschien wel anderhalf miljoen euro kan worden bezuinigd. Die halve miljoen extra die vrijkomt wil hij dan weer besteden aan zorg en welzijn. D66-woordvoerder Houwing is het kapitaalvernietiging als er de komende jaren alleen maar noodzakelijk onderhoud aan het stadhuis wordt verricht. CDA-woordvoerder Oostlander vond het een goed voorstel. Ze wees erop dat de arbeidsomstandigheden in het huidige stadhuis niet voldoen aan de arbowetgeving en dat daar ook wat aan gedaan moet worden.

Risico's

Oppositiepartijen zijn tegen de plannen en wijzen op de grote financiële risico's die er in de voorliggende plannen zitten. PvdA-woordvoerder Smits Alvarez sprak over een 'Eftelingbegroting'. BPA-voorman Van Wegen is bang voor de volgende overschrijdingen. Hij voorziet dat de renovatie straks zeker tien miljoen euro duurder zal gaan uitvallen. Van Wegen pleit voor nieuwbouw van het stadhuis op een andere locatie en herontwikkeling van het het huidige stadhuisgebied. Groep Van Vliet-woordvoerder Roelé vraagt zich af hoe de renovatie van het stadhuis in deze tijd kan worden 'verkocht' aan de inwoners. ,,Dat we buurthuizen sluiten, maar wel wel stenen stapelen in ons eigen huis.'' Trots-raadslid Van Koningsveld vindt het raar dat een uitstel van de renovatieplannen met twee tot vier jaar niet als serieus scenario is meegenomen. SP-fractievoorzitter Meijer wil de 'grootst mogelijke terughoudendheid betrachten' in deze kwestie. ,,Tegen het licht van de bezuinigingen kun je dit niet met goed fatsoen aan de burger presenteren.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie