Padden gedupeerd door gestolen damwanden

26 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Ongeveer 140 damwanden van de paddenwerkgroep Liendert-Rustenburg zijn dinsdagavond gestolen aan de Lageweg bij het Waterwingebied. De damwanden waren gebruikt voor de paddentrek en lagen langs de weg te wachten om naar de opslagplaats gebracht te worden.

De werkgroep vindt het verschrikkelijk en zal volgend jaar misschien wel voor een probleem staan. Antoinet Dijksterhuis, Coordinator van de werkgroep, legt uit hoe ze denkt dat de diefstal gegaan is. ,,Het moet tussen 20.00 en 21.00 uur gebeurd zijn want iemand had ze om 20.00 uur nog zien staan en ik reed er een uur later langs." Ze vermoedt dat er twee of meerdere mensen aan mee hebben geholpen. ,,De damwanden zijn niet groot, maar wel gemaakt van zwaar ijzer. Ze zijn zo'n één meter lang en dertig cm hoog, dus ze moeten wel snel te werk zijn gegaan." Waarom de wanden zijn gestolen heeft Dijksterhuis ook wel een idee van. ,,Ik dacht eerst om de tuin af te zetten, maar daar springt een kat of hond zo overheen. Dus ik denk dat het wordt verhandeld. Ik heb gisteren al op marktplaats gekeken, maar daar stond nog niks op", zucht ze. ,,Vandaag ga ik naar oudijzerhandel in de omgeving, om te kijken of ze daar zijn."

De paddenwerkgroep zit nu zonder materieel. ,,Voor dit jaar is de paddentrek al afgelopen, maar voor volgend jaar moeten we ergens nieuwe wanden vandaan halen, als ze niet teruggevonden worden. Een permanente oplossing als tunnels onder de weg is voor ons te kostbaar, maar zou wel ideaal zijn." Dijksterhuis heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie maar hoopt dat getuigen zich melden bij de werkgroep. ,,Ik hoop dat iemand wat gezien heeft. Ik snap niet hoe je zoiets kan doen. Wij hebben hart voor de natuur en willen helpen, maar zo lukt ons dat niet."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie