Afbeelding

Zes varianten voor gerenoveerd of nieuw stadhuis

26 april 2012 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Alleen noodzakelijk onderhoud, renovatie of een nieuw stadhuis op een andere plek in de stad? Dat zijn enkele varianten van de zes scenario's en één subvariant die zijn gemaakt voor de aanpak van het stadhuis.

Een aantal gebouwen aan het Stadhuisplein is in 2014 veertig jaar oud en moet worden gerenoveerd. In het kader van de bezuinigingen 2012-2014 is deze renovatie gekoppeld aan het behalen van besparingen (ongeveer € 1 miljoen per jaar). Deze besparing is opgenomen in de begroting. De besparing wordt bereikt door het invoeren van een flexibel en efficiënt huisvestingsconcept volgens de principes van Het Nieuwe Werken, zoals vastgelegd in het coalitieakkoord.

Met het presenteren van de zes scenario's geeft het college invulling aan een motie die op 20 december vorig jaar door de gemeenteraad is aangenomen. In die motie stelt de raad onder meer uitgebreid betrokken te willen worden bij een toekomstvaste en op de lange termijn financieel verantwoorde locatiekeuze voor het stadhuis en dat een aantal scenario's wordt uitgewerkt. Arcadis kreeg de opdracht om de scenario's uit te werken.

De zes varianten omvatten een basisrenovatie met en zonder flexplekken in de huidige 'cellenstructuur' van het stadhuis; Een renovatie gecombineerd met een aanpassing van het inrichtingsconcept aan Het Nieuwe Werken; Een renovatie gecombineerd met duurzaamheidsmaatregelen en een aanpassing van het inrichtingsconcept aan Het Nieuwe Werken; Elders een nieuw pand huren, Nieuwbouw op de huidige locatie; Nieuwbouw elders

Deze varianten bieden volgens het college overigens een oplossing voor minimaal de komende twintig jaar. Voor de korte termijn is gekeken naar de mogelijkheid om de renovatie met een paar jaar uit te stellen. Dat uitstel leidt niet tot afstel: na deze periode moet de renovatie alsnog worden uitgevoerd. Sowieso moet op korte termijn groot onderhoud worden gepleegd aan dak, gevel en een aantal technische installaties.

Op 8 mei worden de scenario's aan de gemeenteraad gepresenteerd. Zoals in de motie gevraagd, worden van ieder scenario de kosten en baten en de mogelijke risico's uitgewerkt. Ook wordt toegelicht welke bijdrage ieder scenario levert aan de ambities uit het coalitieakkoord op het gebied van duurzaamheid en Het Nieuwe Werken. Het college van burgemeester en wethouders komt vóór de zomer met een raadsvoorstel. Het is aan de raad om voor de begrotingsbehandeling in november 2012 definitief een scenario te kiezen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie