Aanpak taalachterstand bij jonge kinderen

25 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente voert een nieuw subsidiestelsel in om voorschoolse educatie (VE) in de hele stad aan te bieden. Hierbij gaat het om programma's die bijdragen aan de ontwikkeling van de taalvaardigheid van jonge kinderen. Organisaties in de kinderopvang die een zogeheten VVE-programma aanbieden en aan bepaalde voorwaarden voldoen kunnen voor de periode 2013-2015 subsidie krijgen. Tot 23 mei 2012 kunnen zij hiervoor een aanvraag indienen.

De gemeente is wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat jonge kinderen met een risico op taalachterstand een lesprogramma kunnen volgen dat hun taalontwikkeling stimuleert. Daarnaast zijn afspraken tussen het Rijk en de gemeenten vastgelegd in het actieplan 'Basis voor presteren'. Dit plan heeft tot doel dat zoveel mogelijk kinderen zonder taalachterstand naar de basisschool gaan en dat de resultaten van de basisscholen verbeteren. Voor de uitvoering van deze verplichting en de afspraken voert de gemeente een nieuwe subsidieregeling in. Het geld voor deze regeling is afkomstig uit door het Rijk beschikbaar gestelde middelen en gemeentelijke middelen uit de Lokale Educatieve Agenda 2012-2015.

Meer informatie over de subsidieregeling, het aanvragen en de verdere procedure staat op www.amersfoort.nl/subsidieve. Organisaties in de kinderopvang met een VVE-programma kunnen de subsidie tot 23 mei 2012 aanvragen bij de gemeente. Daarna worden de aanvragen beoordeeld op volledigheid en op de voorwaarden om voor subsidie in aanmerking te komen. Op basis van de uitkomsten van deze beoordeling wordt bepaald over welke organisaties de subsidie wordt verdeeld.

Er gaan steeds minder kinderen naar een peuterspeelzaal. Dit komt omdat er steeds meer tweeverdieners zijn die gebruik maken van de kinderopvang. Peuterspeelzalen en kinderopvang spelen hierop in door vormen van peuteropvang aan te bieden. Dit is vaak opvang onder schooltijden die valt onder de Wet Kinderopvang. Voor deze opvang kunnen de ouders een toeslag krijgen van de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2013 verstrekt de gemeente geen subsidie meer aan peuterspeelzalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie