MärklinWorld nog te zien tot en met 8 januari

29 december 2011 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Nog tot en met zondag 8 januari is in KAdE nog de tentoonstelling MärklinWorld te zien. In deze tentoonstelling zijn foto's, schilderijen, maquettes & video's te zien van steden en landschappen door veertig internationale hedendaagse kunstenaars die een fascinatie hebben voor de wereld als een geconstrueerde werkelijkheid. Märklin is de merknaam van een Duits bedrijf dat al sinds 1891 modelspoorbanen maakt voor liefhebbers die thuis (en dan bij voorkeur in het geheim op zolder) een miniatuur spoorbaan hebben en zelf zo de producent en regisseur zijn van een eigen gecreëerde, vaak nostalgische, wereld. Een MärklinWorld als een kunstmatig vormgegeven wereld die de werkelijkheid nabootst en sublimeert. Met MärklinWorld laat KAdE zien dat het landschap een grote inspiratiebron is voor kunstenaars. Zij weten dit allemaal op hun eigen manier te vertalen in kunstwerken die refereren aan de werkelijkheid en spelen tegelijkertijd met de onechtheid daarvan. Hierdoor word je steeds op andere dingen gewezen en wordt de rijkdom van het landschap aangestipt.

Het middelpunt van de tentoonstelling wordt gevormd door een 60 meterlange modelspoorbaan (spoor 1), gelegd in een patroon ontworpen door stedenbouwkundig bureau POSAD uit Den Haag. De trein rijdt door de installaties van de acht kunstenaars en filmt deze meteen van binnenuit. Als bezoeker kun je langs de installaties lopen en deze zo van bovenaf 'in vogelvlucht' zien. De beelden vanuit de trein worden meteen live op de wand getoond, waardoor je hetzelfde landschap van binnenuit, als 'treinreiziger' kunt ervaren. Zo ontstaat een meervoudige kijk op de artistieke modelwereld, waarin je zowel door stedelijkheid gaat als door natuur.

De kunstenaars die de installaties, speciaal voor KAdE, creëren zijn: Krijn de Koning (NL, 1963), The Chadwicks (Jimbo Blachly, US, 1963 and Lytle Shaw, US, 1967), Friedrich Kunath (US, 1974), Tobias Putrih (SI, 1972), Gerda Steiner & Jörg Lenzlinger (CH, 1967 & 1964), Ante Timmermans (BE, 1976), Leonid Tsvetkov (US, 1980) en Rob Voerman (NL, 1966).

In de installatie 'Echo' van Ante Timmermans veranderen houten pallets met black light in wolkenkrabbers. In de plattegrond hiervan weerkaatst Timmermans de plattegrond van de spoorbaan. Ook zijn er kleurrijke gebouwen van Bodys Isek Kingelez te zien, waarmee hij een utopisch beeld voor Afrikaanse steden schept. Rob Voerman biedt met zijn installatie juist een alternatief voor geordende steden. Met karton, gebruikt hout en bijenwas maakt hij een vervallen ruimte die refereert aan het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. In die ruimte staat een maquette die is afgeleid van een modernistische wijk, waarmee Voerman een visie probeert te ontwikkelingen op de rol van architectuur in sociaal-maatschappelijke kwesties. De trein komt ook langs landschappen, of zelfs droomwerelden. Zo laten de Zwitserse Gerda Steiner en Jörg Lenzlinger tussen echte takken gekleurde kristallen groeien, die gedurende de tentoonstelling verder groeien.

Op de eerste en tweede verdieping van de tentoonstelling worden foto's, schilderijen, maquettes en video's getoond van steden en landschappen van echte en geconstrueerde werelden. Kunstenaars spelen met de (on)echtheid van de werkelijkheid en geven daarmee een andere kijk op de vertrouwde omgeving.

Adres: Smallepad 3, 3811 MG Amersfoort. T 033-4225030

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie