'Gooi geen oliebollenvet door de gootsteen en het toilet'

Nieuws

AMERSFOORT - Waterschap Vallei en Eem roept Amersfoorters op om geen oliebollenvet door de gootsteen en het toilet te spoelen. Dit omdat het aantal rioolverstoppingen rond Oud en Nieuw altijd stijgt door gestold oliebollenvet.

Het verwijderen van oliebollenvet uit afvalwater, het afvoeren ervan en de schade aan het rioolsysteem kost volgens het waterschap landelijk jaarlijks enkele miljoenen euro's. ,,Het verwijderen van een liter olie uit afvalwater kost naar schatting € 2,80 en dat is het dubbele van de kostprijs van de olie in de winkel'', aldus het waterschap in een persbericht. . ,,Het verhelpen van die verstoppingen is een kostbare zaak. De belastingbetaler betaalt deze kosten via de zuiveringsheffing van het waterschap en de gemeentelijke rioolheffing.''

Ook vloeibaar vet kan trouwens voor verstoppingen zorgen. ,,Vloeibaar frituurvet kun je teruggieten in de verpakking en wegbrengen naar een inzamelpunt. Dat kan bij diverse supermarkten en bij gemeentelijke afvalstraten. Ook sommige sportverenigingen zamelen het in, want het ingezamelde vet levert geld op. Vast frituurvet kun je eerst laten stollen in bijvoorbeeld een leeg melkpak en dan inleveren bij het inzamelpunt. Dan wordt er onder andere biodiesel van gemaakt''.

advertentie
advertentie