Afbeelding

Grote vraag naar ID-kaarten, topdrukte in stadhuis

28 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Amersfoorters die voor hun kinderen nog dit jaar een identiteitskaart willen aanvragen moeten in het stadhuis rekening houden met langere wacht- en levertijden. Volgens de gemeente is er sprake van een ware run op ID-kaarten omdat per 1 januari 2012 de tarieven fors stijgen. ,,Het gaat nu om zo´n vierhonderd aanvragen per dag. Dat is een zeer groot aantal'', aldus een woordvoerder. ,,Tijdens vakanties en vrije dagen is er altijd wel wat meer toeloop, maar dan loopt het op tot enkele tientallen.'' Landelijk ging het alleen al in de week voor Kerst om 117.260 aanvragen.

In Amersfoort heeft de grote toeloop ertoe geleid dat de levertijd voor kinderen tot 13 jaar en 6 maanden langer is dan de gebruikelijke vijf werkdagen. De gemeente houdt vooralsnog rekening met een levertijd van drie weken voor ID-kaarten van deze leeftijdsgroep.

In verband met de topdrukte in de publiekshal van het stadhuis raadt de gemeente aan om voor andere zaken zo mogelijk na 1 januari te komen. ,,Het is ook altijd verstandig een afspraak te maken met Burgerzaken. Dan word je ´s middags altijd binnen enkele minuten geholpen'', aldus de woordvoerder. ,,Maar voor deze week zijn geen afspraken meer te maken. Er zijn mensen die al langere tijd van te voren eraan dachten dat de tarieven zouden stijgen.''

De tarieven voor een ID-kaart stijgen per 1 januari 2012 van € 9,20 naar € 30,00 voor kinderen tot 13 jaar en 6 maanden. Voor aanvragers, ouder dan 13 jaar en 6 maanden (wettelijke identificatieplicht) gaat het tarief omlaag van € 43,85 naar € 40,05. Een paspoort kost vanaf 1 januari 2012 € 48,70 (was € 52,10). De nieuwe tarieven zijn landelijk en gebaseerd op de werkelijke kosten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie