Johannes Heesters (108) overleden

24 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT/STARNBERG - De in Amersfoort geboren zanger en acteur Johannes Heesters is zaterdag op 108-jarige leeftijd overleden. Hij overleed in een kliniek in zijn woonplaats Starnberg aan de gevolgen van een ernstige beroerte. Hij was daar op 17 december opgenomen en lag sindsdien op de intensive care.

Heesters werd geboren aan de Puntenburgerlaan in Amersfoort en maakte carrière in Duitsland. Hem wordt aangerekend dat hij tijdens de Nazi-tijd bleef optreden en dat hij in 1941 het gevangenenkamp Dachau, vlakbij München, bezocht en daar ook optrad. Heesters heeft daarover altijd verklaard dat dat bezoek plaatsvond onder dwang en dat hij daar niet heeft opgetreden.

Na decennia lang niet welkom te zijn geweest trad hij op zaterdag 16 februari 2008 voor het eerst weer op in Nederland, in Theater De Flint. De toenmalige Flint-directeur Pieter Erkelens en raadslid Gerard van Vliet hadden de inmiddels internationaal vermaarde artiest naar zijn geboortestad gehaald. Met dat concert was een hartenwens van de toen 104-jarige zanger uitgekomen, maar het optreden leidde ook tot een storm van protest. Een groep anti-fascisten en oud-verzetsstrijders demonstreerde voor en tijdens het concert.

In een reactie op het overlijden van Heesters noemt Erkelens hem ,,een van de grootste artiesten in de operettesfeer die Nederland heeft gekend. Als je niets in je mars hebt, word je in 1934 niet door de directeur van de Weense Opera gevraagd om daar te zingen. Heesters heeft in zijn lange carrière ontelbaar veel mensen een plezier gedaan met zijn toneelstukken, operettes en films.'' Dat het optreden in Amersfoort, evenals het optreden begin dit jaar bij zijn afscheid als Flint-directeur, zo veel stof heeft doen opwaaien begrijpt Erkelens niet. ,,Hij was omstreden omdat hij in de oorlogsjaren voor de nazi´s heeft opgetreden. Welke artiest in Duitsland zou dat in die tijd niet hebben gedaan? Je had weinig keus. We moeten niet 60 jaar na dato roomser zijn dan de paus en plots allemaal verzetsstrijders worden.''

Heesters wordt vrijdag begraven op het Nordfriedhof in München.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie