Mevrouw Los-van Zomeren honderd jaar

Nieuws

SCHOTHORST - Dinsdag is ze honderd jaar geworden. Daarom kreeg mevrouw Los-van Zomeren die dag bezoek van Burgemeester Bolsius. Ze is geboren in 's-Gravenzande en was het vierde kind in een gezin met veertien kinderen. Haar ouders verhuisden naar den Haag, daarna naar Utrecht, waar haar vader een bakkerij en banketwinkel had. Na Utrecht verhuisde het gezin, dat als maar groter werd, naar Amersfoort. Vader had een bakkerij, vooral zijn gevulde koeken en sprits waren beroemd. Maar als kleine zelfstandige moest er hard worden aangepakt, ook door de kinderen. Daarom stond ze samen met haar zusjes, vanaf een jaar of twaalf, in de bakkerij.

Thuis hielp ze haar moeder mee en ze was er trots op dat ze zo vlug een emmer aardappels kon schillen. Ook leerde ze al vroeg breien. Ze weet nog goed hoe ze 's morgens drie broertjes naar school bracht met alledrie eenzelfde mooie trui aan. Vader heeft daarna nog een koekfabriek gehad, de fabriek heet "Het Sluisje" en bestaat nog steeds, maar nu in Ermelo.

Ze heeft zelf vier kinderen gekregen, een jongen en drie meisjes. Een dochter woont in Amersfoort, de oudste dochter woont in Herten en de jongste in Duitsland. Helaas is haar zoon overleden, hij had een spierziekte. Haar echtgenoot stierf toen hij tachtig was.

Mevrouw Los-van Zomeren woonde met plezier tien jaar in Bloklands Gasthuis. Ze woont nu vier jaar in De Koperhorst. Haar hobby's in haar lange leven waren breien, ballen (met drie of vier tegelijk) en diabolo. Ze heeft veel gymnastiek gedaan, maakte mooie gedichten en ze leest graag. Al veertien jaar lang komt haar dochter iedere maandagmiddag om met moeder Rummicub te spelen dan heeft ze het echt naar haar zin en ze wint nog ook.

advertentie
advertentie