Gemeente wil kantorenmarkt helpen

28 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Om leegstand van kantoren tegen te gaan wil het college van b. en w. procedures makkelijker maken die nodig zijn om een kantoorfunctie te veranderen. De gemeente heeft DTZ Zadelhoff Research een onderzoek laten uitvoeren naar de Amersfoort kantorenmarkt. Uit het onderzoek blijkt dat de kantorenmarkt moeizaam functioneert. De markt kent weinig dynamiek en de leegstand blijft hoog.

Daarom heeft de gemeente in de Visie Werklocaties beleid opgesteld voor de kantorenmarkt. Het beleid is er met name op gericht om bestaande locaties te versterken - door functiemenging en transformatie zoveel mogelijk toe te staan - en nieuwe kantoorbestemmingen te beperken.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de regels bij de transformatie van leegstaande kantoren te versoepelen. Dit moet gebeuren door bij het actualiseren van bestemmingsplannen van werklocaties het makkelijker te maken de bestemming kantoor aan te passen voor herinvulling, transformatie en functiemening. Bijvoorbeeld door een werklocatie zo flexibel mogelijk te bestemmen.

Daarnaast treedt in 2012 een nieuw Bouwbesluit in werking waardoor het makkelijker wordt gemaakt om kantoren te transformeren naar andere functies, bijvoorbeeld wonen. Deze maatregelen geven partijen meer duidelijkheid over bouweisen en beperken de proceduretijd.

Waar marktpartijen kansen zien om leegstand terug te dringen, wil de gemeente dat faciliteren. Dit is een, gedeeltelijk, andere aanpak dan die van de gemeente Amsterdam. Amsterdam zet de 'Leegstandverordening' in om een leegstandregister bij te houden. Amersfoort kiest hier niet voor omdat het administratief te tijdrovend is. Amersfoort stimuleert ook functiemenging en transformatie en zet vooral in op bestaande locaties, deregulering en activering van eigenaren.

Uiteindelijk staat of valt het kunnen aanpakken van de leegstand met de aanwezigheid van voldoende vraag naar kantoren of alternatieve functies (bijvoorbeeld wonen of voorzieningen). Gemeenten en pandeigenaren hebben daar geen invloed op.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie