Afbeelding
BDU

Diefstal smartphones door afleiding

Nieuws

AMERSFOORT - De afgelopen week heeft de politie vijf aangiften ontvangen van de diefstal van smartphones in horecagelegenheden in de binnenstad van Amersfoort. De werkwijze van de diefstal is in alle gevallen hetzelfde en vonden in diverse horecagelegenheden plaats in de middag en avond. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

In alle gevallen hadden de slachtoffers de telefoon op tafel liggen. Ze worden benaderd door twee personen - mannen of vrouwen - die hen een papier voor ogen houden. Hierdoor verliezen de gedupeerden voor een kort moment het zicht op de telefoon. De daders praten gebrekkig Engels en vragen soms om het formulier te tekenen waarbij de indruk wordt gewekt dat het om een goed doel gaat.

Soms nog voordat er getekend wordt, zijn de twee daders al weer verdwenen. Daarna ontdekken de aangevers dat de smartphone is verdwenen. Omdat de daders in wisselende samenstelling de diefstallen plegen zijn de signalement divers. Het betreft zowel mannen als vrouwen. Wel zijn er nooit meer dan twee personen die de slachtoffers benaderen. De leeftijden worden tussen de 20 en 30 jaar geschat, hebben getint huidskleur en spreken heel gebrekkig Engels of spreken nauwelijks.

De politie adviseert personen die in een dergelijke situatie terechtkomen direct de telefoon van tafel te pakken en niet uit het oog te verliezen. Is er sprake van diefstal en de daders zijn nog in de buurt, laat direct 112 bellen.

advertentie