Ingezonden: Patiënten met dieet nog verder gedupeerd

14 december 2011 om 00:00 Nieuws

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft in juli besloten dieetadvisering niet meer in de basisverzekering op te nemen. Hierdoor worden vele cliënten van ons ernstig gedupeerd.

De minister is er bij haar beslissing van uitgegaan dat men zelf verantwoordelijk is voor zijn/haar leefstijl. In ons werk zijn we deels bezig met leefstijl, maar in de meeste gevallen behandelen we ziektebeelden zoals diabetes, COPD, allergie, eetstoornissen (anorexia), maag-darmklachten, kanker en ondervoeding. Mensen komen bij een diëtist vooral omdat ze ziek zijn en niet om te zorgen dat ze weer in een bikini passen.

Dankzij een goed dieetadvies door de diëtist is er bij maag/darmklachten en diabetes veel minder medicatie nodig. Op langere termijn zal dit juist kostenbesparend werken en hierdoor zijn de kosten van de diëtist snel terugverdiend.

Cliënten die het bezoek aan de diëtist uitstellen zullen extra medicijnen gaan gebruiken, eerder en meer complicaties krijgen en hierdoor eerder in het ziekenhuis opgenomen worden. De zorg in het ziekenhuis kost gemiddeld 50% meer dan in de eerste lijn.

Op korte termijn lijkt deze maatregel wellicht een bezuiniging, maar op lange termijn leidt dit tot hogere kosten en dus tot een extra verhoging van de zorgpremie. Korte termijn bezuinigingen dus.

Minister Schippers heeft aangegeven dat de verzekeraars de vergoeding zullen gaan opnemen in hun aanvullende verzekeringen. Het tegendeel is waar. Een aantal hele grote verzekeraars heeft de diëtist uit hun aanvullende polissen geschrapt en vergoedt de diëtist uitsluitend in de duurste aanvullende polis.

Hierdoor is het voor veel mensen veel moeilijker/niet meer te betalen om op medisch voorschrift een goed dieetadvies te krijgen. Kan een zorgverzekeraar dan zeggen dat het een zorgverbeteraar is???

Wij willen erop wijzen dat er andere zorgverzekeraars zijn die vergoeding voor dieetadvisering al in hun eerste of tweede aanvullende pakket hebben. Het is daarom belangrijk dat mensen een vergelijking gaan maken tussen het pakket dat ze hebben en de mogelijkheden bij een andere zorgverzekeraar (en hierbij hoeft niet alleen op dieetadvisering gelet te worden; ook bij o.a. fysiotherapie zijn er wijzigingen aangebracht). Overstappen kan nog tot 1 januari 2012.

Als diëtist zijn we er om al onze cliënten te ondersteunen met een voedingspatroon bij dat hun specifieke situatie past en waarbij we kijken naar wat wel mogelijk is en waarbij ook genieten van lekker eten centraal staat. Vaak kan er meer dan men denkt.

Petra Jongenelen

De Amersfoortse Diëtisten Associatie

Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie