PvdA bezorgd over brandveiligheid elektrische auto´s

Nieuws

AMERSFOORT - Er kunnen brandveiligheidsproblemen ontstaan bij elektrische auto's in Amersfoort. Een brand in een dergelijke auto blijkt nauwelijks te blussen.

Dit kan in drukke en kleine straten, zoals in het centrum, voor grote problemen zorgen. De PvdA vraagt het college welke maatregelen zij hiertegen gaat nemen. De PvdA Amersfoort wil het gebruik van elektrische auto's graag stimuleren en ziet daarbij het liefst dat deze problemen kunnen worden voorkomen.

Volgens het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) is de elektrische auto een 'probleem' voor brandweerlieden en andere hulpverleners. Het enige wat de brandweer kan doen is het afkoelen van de brandende auto's. Dit komt doordat enerzijds elektriciteit en water niet goed samengaan, en dat anderzijds blussen met zand niet mogelijk is omdat daarmee het brandbare lithium in de accu's bijna niet bereikt kan worden.

De enige echte 'oplossing' die wordt aangegeven is het wegslepen van de auto naar een plek waar deze geen schade aan kan richten. Dat is echter lastig in drukke en kleine straten, zoals in onze Amersfoortse binnenstad. PvdA-raadslid Ramon Smits Alvarez hierover ,,Er komen gelukkig steeds meer elektrische auto's in Amersfoort maar als het misgaat dan moeten we daar ook op voorbereid zijn.''

Volgens het PvdA-raadslid is het ook belangrijk om bij het plaatsen van oplaadpunten in Amersfoort meer rekening moet worden gehouden met de brandveiligheid.

advertentie