Corderius College 33e op finale NK Debatteren voor Scholieren 2011

Nieuws

AMERSFOORT - Het Corderius College uit Amersfoort heeft zaterdag de 33e plaats behaald op de finale van het NK Debatteren voor Scholieren 2011 in Leiden. In totaal namen meer dan honderd middelbare scholen deel aan de competitie.

Marja van Bijsterveldt, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, was aanwezig bij het finaledebat en reikte de prijs uit aan de Nederlands Kampioen Debatteren voor Scholieren 2011, het Revius Lyceum uit Doorn. Het was alweer het veertiende jaar op rij dat de wedstrijd door het Nederlands Debat Instituut werd georganiseerd.

Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finaledag waaraan meer dan honderd havo/vwo-scholierenteams deelnemen. Tijdens de finaledag op zaterdag 10 december streden de beste 35 teams tegen elkaar. In het finaledebat namen het Revius Lyceum en het Utrechts Stedelijk Gymnasium het tegen elkaar op. Uiteindelijk was het team van het Revius Lyceum het beste. Zij kregen de felbegeerde wisselbeker uit handen van minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.

Naast de bekendmaking van het beste team was er ook een prijs voor de beste individuele debater. Deze scholier heeft het meeste indruk gemaakt als spreker op de jury tijdens de voorrondes en de finaledag. Deze prijs ging naar Azer Aras van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen

Net als ieder jaar debatteerden de debaters ook dit jaar weer over actuele stellingen. Namelijk over privatisering van het hoger onderwijs, medeplichtigheid aan zinloos geweld, mannenbesnijdenis, de rechten van homoseksuelen en transgenders, ontslagrecht en de opvang van asielzoekers.

Het Nederlands Debat Instituut heeft als missie om het debatonderwijs in Nederland naar een hoger niveau te tillen, onder andere door het organiseren van landelijke debattoernooien van basisschool tot mbo. Het NK Debatteren voor Scholieren 2011 wordt mede mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds, Universiteit Leiden en Eigenwijzer.

advertentie