Koninklijke waardering voor kunstenaar Theo van der Hoeven

Nieuws

AMERSFOORT Theo van der Hoeven (64) ontving de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau na de onthulling van zijn kunstwerk "Hoorn des overvloeds" op zaterdag 3 december 2011 uit handen van locoburgemeester Van 't Erve. Hij ontving de Koninklijke Onderscheiding voor al zijn inzet voor de kunst en cultuur in Amersfoort, Nederland en in het buitenland.

Van der Hoevens werk varieert van klein plastiek, veelal brons, tot monumentale opdrachten voor particulieren, overheden en bedrijven. Het kunstenaarschap van Theo van der Hoeven uit zich niet alleen in bijzondere kunstwerken, maar ook in tal van kunstprojecten die hij met en voor specifieke doelgroepen organiseert, bijvoorbeeld voor gevangenen, gehandicapten en ouderen. Theo van der Hoeven heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdig en geëngageerd kunstenaar, ontwerper en vormgever.

In de periode 1981-1997 was hij als projectleider/coördinator verbonden aan het Nederlands Instituut voor Kunsteducatie, LOKV te Utrecht. Hij bracht veel veranderingen in het onderwijs tot stand in de beeldende vakken. Daarnaast was hij landelijk coördinator van de bijscholingscursussen beeldende vorming LOKV/CWOI. Verschillende publicaties komen van zijn hand. Als kunstenaardocent weet hij veel jongeren voor de kunst te interesseren.

Sinds 2007 is Van der Hoeven actief als wijkkunstenaar in de wijk Kruiskamp/Koppel en organiseert hij veel kunstprojecten met bewoners. Onder zijn leiding kwamen onder andere de tafels bij de Vlindervallei, het kunstwerk in de vijver bij de school, de vlinderkaarten, de taarten in het water, de speelplek op het Neptunusplein en de transformatie van het transformatiehuis met "De Hoorn des overvloeds" tot stand. Daarbij kreeg hij hulp van woningbouwverenigingen, organisaties, bewoners, sponsors en de gemeente.

Internationaal

Naast zijn beroepsmatige werkzaamheden onderscheidt Theo van der Hoeven zich ook internationaal. Hij werkt mee aan vele internationale projecten onder andere in Europa, Japan, New York en Rusland, verzorgt diverse buitenlandse lezingen en treedt op als gastdocent.Voor een school in Berlijn met vestigingen in andere Europese landen, ontwikkelde hij een pedagogisch concept, dat kunst en cultuur integreert in het schoolpakket.

Sinds zeventien jaar is de heer Van der Hoeven voorzitter van het Stedenbandcomité van Amersfoort met de Tsjechische stad Liberec. Tal van kunstenaars en culturele organisaties uit Amersfoort en Liberec zijn hierbij betrokken.

advertentie