Amersfoort wil startersleningen opnieuw mogelijk maken

2 december 2011 om 00:00 Nieuws

Om de huidige stagnerende woningmarkt een impuls te blijven geven wil de gemeente Amersfoort de starterslening weer mogelijk maken. Hiervoor wordt € 3,5 miljoen beschikbaar gesteld aan het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Het gaat om een bedrag dat de gemeente leent om de regeling opnieuw beschikbaar te stellen. De partijen waarmee de gemeente samenwerkt bij het verstrekken van de starterselening, hebben aangeven dat dit middel de woningmarkt stimuleert. De gemeenteraad moet nog instemmen met de nieuwe starterslening.

De kosten van de regeling worden gedekt vanuit een bijdrage van marktpartijen en particulieren. Particulieren betalen een bijdrage bij de verkoop van hun huis. Het bedrag van € 3,5 miljoen maakt minimaal 100 startersleningen mogelijk. De starterslening is beschikbaar voor starters die een woning kopen in de prijsklasse tot een verwervingsgrens van € 265.000.

Wethouder Gert Boeve: ,,Eerdere startersleningen zijn succesvol gebleken en veel mensen hebben een woning kunnen kopen. Net als onze partners vind ik het belangrijk dat de woningmarkt wordt gestimuleerd. Het voortzetten van de starterslening is niet alleen voordelig voor starters, maar voor iedereen die een woning wil kopen of verkopen. Als een starterswoning wordt verkocht, heeft dat als gevolg dat de verkoper van die woning vervolgens een andere woning (in een hogere prijsklasse) kan kopen, en ga zo maar door.''

Voorwaarde

Om in aanmerking te komen voor de starterslening moet het gaan om: een huurwoning die wordt gekocht van woningcorporatie Portaal of de Alliantie, een nieuwbouwwoning van een deelnemende ontwikkelaar of een bestaande woning van een particulier. Voorwaarde bij deze laatste categorie is wel dat de verkopende particulier een kostendekkende bijdrage betaalt aan de gemeente. Hiervoor wordt een overeenkomst afgesloten.

De starterslening is tot stand gekomen dankzij de medewerking van de Taskforce Woningbouw. In de Taskforce Woningbouw werken de gemeente Amersfoort, de Alliantie, Portaal Eemland, Heilijgers Projectontwikkeling, de Vathorst Beheer Partners (Bouwfonds Ontwikkeling, AM, Dura Vermeer en Heijmans Vastgoed) en de Rabobank samen met als doel het vertrouwen in de woningmarkt te versterken. De starterslening heeft zich volgens deze partijen bewezen als een effectief instrument om beweging te stimuleren in de koopwoningmarkt. Dankzij de starterslening is de drempel voor starters op de koopwoningmarkt lager.

De starterslening vergroot niet alleen voor starters de mogelijkheid om een woning te kopen, maar helpt ook andere kopers en verkopers op de woningmarkt. Als een starterswoning wordt verkocht, heeft dat als gevolg dat de verkoper van die woning vervolgens een andere woning (in een hogere prijsklasse) kan kopen.

Besluitvorming

Op 13 december 2011 wordt het voorstel voor het voortzetten van de regeling startersleningen voorgelegd aan de gemeenteraad, en wordt besloten of de gemeente daarvoor € 3,5 miljoen gefaseerd beschikbaar stelt aan SVn. De kosten voor de gemeente voor uitvoer van de regeling zijn ruim € 381.000. Deze kosten worden gedekt door dat de verkopende partij financieel bij dient te dragen in die kosten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie