Afbeelding
BDU

Lokaal initiatief verdient vijf ton voor energiebesparing

Nieuws

AMERSFOORT - Na het eerdere succes voor het project 'Alle lichten op groen' heeft het consortium 'Energiebesparing in de wijk' met succes meegedongen naar een subsidie van 500.000 voor het energiebesparingsproject 'Blok voor Blok'. Maandag 28 november is dit door minister Donner bekend gemaakt. Het project staat in het teken van grootschalige energiebesparing in bestaande huizen.

Het project 'Blok voor blok' heeft de hoofddoelstelling dat in drie jaar tijd minimaal 2000 woningen energiezuinig worden gemaakt. Dit betekent dat de woningen twee labelstappen vooruit hebben gemaakt of op het niveau van energielabel B zijn gebracht. Net als bij het huidige project 'Energiebesparing in de wijk', heeft Blok voor Blok in Amersfoort een wijkgerichte aanpak. Per wijk wordt een wijkscan uitgevoerd en worden voor voorbeeldwoningen de energiebesparingsmogelijkheden in beeld gebracht. Daarna starten de bijeenkomsten in de wijk en worden straatambassadeurs ingezet. Nieuw in de aanpak is dat de huiseigenaar niet zelf voor iedere maatregel een aannemer of installateur of maatwerkadviseur hoeft te zoeken, maar dat de hele verbouwing, inclusief de subsidieaanvragen, via één loket kan worden geregeld.

Bijzonder aan het project is de samenwerking tussen vele partijen, zoals verschillende bouwbedrijven, installatiebedrijven, de Rabobank, de Hogeschool Utrecht, adviesbureaus en de gemeente Amersfoort. De gemeente Amersfoort heeft de afgelopen twee jaar het project getrokken. Op donderdag 24 november droeg wethouder Sebastiaan van 't Erve (Duurzaamheid) het stokje over aan het consortium, waarmee de start van een grootschalige aanpak is gemaakt. Het besluit van het rijk om 5 ton toe te kennen, bevestigt dat Amersfoort hiermee op de goede weg is.

Door de diversiteit van partijen die samenwerken, ontstaan nieuwe kansen voor duurzaamheid door energiebesparing. Dit consortium is een voorbeeld van de aanpak die de gemeente beschrijft in het programma duurzame ontwikkeling, waarbij initiatieven vanuit de stad worden gestimuleerd en gefaciliteerd.

advertentie