Modelspoorbaan in Museum Flehite

Nieuws

AMERSFOORT - Is een modelspoorbaan niet de droom van iedere jongen en stiekem ook nog steeds van veel vaders en opa's? Iedere man kan zich op zaterdag 26 en zondag 27 november uitleven in Museum Flehite. Daar is het hele weekend de indrukwekkende Amersfoortse miniatuurspoorbaan van Chris van Rossum te zien. De spoorbaan is een feest der herkenning voor iedereen die Amersfoort kent en een heerlijk avontuur voor liefhebbers van miniatuurtreinen. Het hoeft niet alleen bij kijken te blijven: wie wil kan zelf de wissels bedienen en vragen stellen aan Chris van Rossum. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang tot het museum.

Van Rossum laat op één baan dingen zien die in het echt nooit tegelijk bestonden. Bijvoorbeeld het oude station naast de nieuwe splitsing met fly-over over het Valleikanaal, of de oude locomotiefverzorging van de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij naast de gele dubbeldekkerstreinen. Uiteraard zijn de Onze-Lieve-Vrouwetoren en de Koppelpoort te zien, net als de verdwenen fabriekscomplexen tussen het Soesterkwartier en de Eemhaven. Oudere Amersfoorters herkennen vast de koekjesfabriek van Meursing, een gedeelte van de Wagenwerkplaats en het rangeerterrein, maar ook is één van de recente kantoorkolossen aan het Smallepad te zien. Het Ponlijntje verdwijnt onder een viaduct en bij Bokkeduinen is de splitsing naar Utrecht of naar Hilversum. Tenslotte heeft de Amersfoortse kei een plekje gekregen, nog geen zes millimeter groot.

Een typerend verschijnsel voor overstapstation Amersfoort Centraal is dat verschillende treinen vrijwel gelijktijdig aankomen en vertrekken. Op de baan van Van Rossum is dat mooi te zien en voor de modelspoorwereld is dat best bijzonder. Wie wil mag zijn kwaliteiten als stationschef tonen door deze parallelle bewegingen zelf te besturen. De kijkers komen ogen te kort bij alle treinbewegingen. Tenzij er ergens een storing is, net als in het echt.. Museum Flehite sluit met het tonen van de spoorbaan aan bij de tentoonstelling Märklin World die momenteel in Kunsthal KAdE te zien is.

advertentie