Coffeeshopexploitant daagt strenge gemeente voor rechter

Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente maakt het door te strenge eisen compleet onmogelijk om een coffeeshop te openen in Amersfoort. Dat stelde de man die aan de Arnhemseweg in Amersfoort een coffeeshop wil beginnen maandag in de rechtbank in Utrecht. Er mogen negen coffeeshop zijn in Amersfoort maar doordat de gemeente zo streng is, zijn er op dit moment maar vier coffeeshops open, voegde hij daar aan toe.

De exploitant vertelde aan de rechter dat in het Arnhemseweg 30 in Amersfoort waar een horecabestemming op rust een coffeeshop mogelijk zou moeten zijn. Het pand is meer dan 250 meter bij een school vandaan en het ligt ook niet in de aanlooproute naar een drukke winkelstraat. Toch weigerde de gemeente Amersfoort een exploitatie en een gedoogvergunning. De gemeente vreest grote overlast door het fietsen en gemotoriseerd verkeer die de nieuwe coffeeshop zal aantrekken. Daarop stapte de exploitant naar de rechter.

Volgens de exploitant is het op dit moment bij de andere coffeeshops zo druk is omdat er veel te weinig zijn in Amersfoort. Hij wil een kans om te laten zien dat hij zich aan de regels zal houden. Hij vertelde dat hij verkeersregelaar neer wil zetten en iedereen die over de stoep fietst zal hij weigeren. Daarnaast bestreed de exploitant dat de Arnhemseweg een drukke straat is.

De gemeente wees er ook nog op dat de kabinetsplannen mogelijk veranderen. Het kabinet wil dat coffeeshops in het vervolg 350 meter bij ene middelbare school vandaan blijven. Dat zou betekenen dat een eventuele vergunning aan de Arnhemseweg ook weer ingetrokken zou worden. De exploitant gaf aan dat hij dat risico wel wilde nemen. Hij vond het te ver gaan om rekening te houden met beleidsplannen die nog niet zijn ingevoerd.

De rechtbank doet over zes weken uitspraak.

advertentie