Eindelijk overwinning ADG

Nieuws

AMERSFOORT - Eindelijk is dan die gehate nul weggewerkt bij ADG door een wedstrijdzege op Witte van Moort 2 (14-6). De Keistaddammers delen nu met de Westerhaarders de voorlaatste plaats. Opvallend daarbij is dat beide teams hetzelfde aantal bordpunten hebben.

De eerste punten aan ADG-zijde kwamen op naam van Gerrit de Bruijn. Reeds vanaf de opening ontwikkelde hij enige druk tegen de witte linkervleugel van zijn tegenstander. In een poging om los te komen ruilde Mollink verkeerd. De ADG'er nam een ijzersterke voorpost in die drie witte schijven aan de plaats kluisterde. Daarna gaf Mollink direct op.

Harry de Waard vergrootte de voorsprong door Niek Kloppenburg met lege handen huiswaarts te sturen. Beiden brachten flankspel op het bord dat scherp oogde. Wellicht dat de ADG'er in het middenspel enigszins onder druk kwam, maar dat was schijn. De stelling hield gelijke tred tot zijn tegenstander een positionele blunder beging en na een drie-om-vier direct kon opgeven!

Het werd 6-0 door Kees de Jonge, die klassiek opende, waarbij de schijfjes er snel van af gingen. Daarna volgde de heropbouw waarbij de ADG'er het heft in handen had en initiatief hield. Een foute positie zet van de Westerhaarder versnelde het einde.

Witte van Moort deed iets terug en bracht Marcel Everloo een nederlaag toe. Vanaf het begin nam Hessing het initiatief en koerst af op veel terreinwinst. Marcel kwam daardoor flink in de verdrukking waardoor hij zijn korte vleugel door gedwongen spel ietwat krom opbouwde. Onder druk van de klok vond hij geen goed antwoord op de ,,pressing van Hessing'' en verloor door een forcing!

Maar ADG hield het heft in handen en zag Andrew Tjon A Ong weer de volgende treffer scoren. Reeds vanaf de prille opening bestookte de ADG'er, die zijn 50ste verjaardag temidden van de ADG'ers vierde, zijn tegenstandster Leonie de Graag met een agressieve opbouw en kon daardoor geen moment in haar spel komen. Zij kon zich slechts beperken tot het afslaan van de aanhoudende aanvalsgolven en liep de hele partij achter de feiten aan. Dit kostte haar zeeën aan bedenktijd. In een stelling waarbij De Graag zwaar onder druk stond speelde zij de meest voor de hand liggende positionele voortzetting maar liep daarmee regelrecht in de valstrik die Andrew reeds voor haar had klaargezet.

Bij ,,invaller'' Mark Klein Kranenbarg ontstond eerst een flankspelachtig partijverloop dat later switchte naar klassiek. Daarbij dreigde de ADG'er positioneel overlopen te worden. Maar met enkele combinatiedreigingen wist de ADG'er dit te voorkomen. Daarna kwamen beiden op dam, die rechtstreeks naar de remise voerde.

De winnende treffer werd door Leo Rosendaal ingekopt en zorgde voor het 11e punt. Hij mocht het opnemen tegen de kopman van Witte van Moort, René Schippers. Gezien de krachtverhoudingen besloot hij geen onverantwoorde dingen te doen en probeerde een punt binnen te halen. Dat resulteerde na de opening in een open aanvalstand voor de Westerhaarder zodat het er op leek dat de teamleider zich taai zou moeten gaan verdedigen. In de fase tussen de 35e en 40e zet werd hem echter duidelijk dat de hakken uit het zand konden en dat de ADG'er 'vanuit het niets' een goede omsingelstand op het bord kreeg. In het vervolg pakte Schippers het niet goed aan en liep zijn aanval dood. Na een schijfoffer was Leo echter nog lang niet zeker van de winst en waarschijnlijk was het spel van beiden vlak voor de tijdnoodfase wel voor verbetering vatbaar. Nadat de zetcontrole gehaald was moest de Westerhaarder berusten in een eindspel waarin hij 3 stukken achter kwam maar wel eerder op dam was. Waarschijnlijk teleurgesteld door het verloop van de partij en de onwaarschijnlijke tussenstand van 9-3 voor ADG gaf hij (objectief gezien) te snel op.

Vervolgens remise van Rutger Koetsier die een partij speelde die van begin tot eind de moeite waard bleef. Opvallend omdat de ADG'er tot nu toe zelden heeft meegemaakt dat tegenstanders met zoveel ratingpunten minder het vol bleven houden tot het eind. Voor zover Rutger het kan beoordelen hebben beiden geen grote fouten gemaakt, dus is remise een logische en terechte uitslag. In de partij kwam een onvoltooide hekstelling op het bord en speelden beiden de opening op het scherpst van de snede. Nadat de theoretische varianten uitgespeeld waren moest op eigen kracht verder. Dat was te zien aan de bedenktijd die de ADG'er zelf gebruikte voor de eerste 25 zetten: ongeveer 1,5 uur. Naarmate de partij vorderde werd het voor hem steeds duidelijker dat het een moeilijke middag zou gaan worden, maar de uiteindelijke remise was volkomen gelijkwaardig.

Wim Martin had tegen een met ruim 200 ratingpunten meer gedoteerde speler de opening zo scherp opgezet dat hij moest breken, weliswaar met licht voordeel voor de tegenstander. Hij probeerde dat uit te bouwen, maar met slim omsingelen en de nodige kleine dreigingen in de stand te bouwen leek de Amersfoorter rechtstreeks op remise af te gaan. Vlak na de tijdcontrole investeerde tegenstander Remeijer meer dan een half uur bedenktijd in één zet. Daarna volgde een fraai dubbeloffer dat tien zetten later en na 5 uur dammen precies voldoende was voor een eindspelwinst.

De partij van Cees Strooper tegen Bert Aalberts werd concreet en principieel nadat de Westerhaarder zich vrijwillig liet opsluiten aan zijn ''hoge'' linkervleugel. Het leek er op dat de ADG-preses aan het langste eind zou trekken. Het spelverloop bevestigde deze mening. Toch was de stelling in het late middenspel zo gecompliceerd dat nader onderzoek wellicht het tegendeel kan aantonen. In de partij kreeg Cees voorts een overmachtseindspel waar hij geen moeite meer had om deze in winst om te zetten.

Hoofdklasse A

ADG - Witte van Moort 2 14-6; DVSB - TDV 1-19; Lent - WSDV 10-10; MTB Hoogeveen - CTD Arnhem 10-10; De Oldehove - Dammers uit Oost 10-10; Het Noorden - Damvereniging VBI 2 10-10.

ADG - Witte van Moort 2 14-6:

1.Cees Strooper (1284) - Bert Aalberts (1203) 2-0 (10) 2.Rutger Koetsier (1347) - Alex Noppers (931) 1-1 (8) 3.Andrew Tjon A Ong (1296) - Leonie de Graag (1014) 2-0 (5) 4.Gerrit de Bruijn (1241) - Gerwin Mollink (1139) 2-0 (1) 5.Harry de Waard (1214) - Niek Kloppenburg (1170) 2-0 (2) 6.Leo Rosendaal (1194) - René Schippers (1379) 2-0 (7) 7.Mark Klein Kranenbarg (1073) - Tomasz Miksa (1306) 1-1 (6) 8.Wim Martin (1063) - Casper Remeijer (1276) 0-2 (9) 9.Kees de Jonge (1012) - Jeroen Schokker (945) 2-0 (3) 10.Marcel Everloo (1017) - Gerbrand Hessing (1232) 0-2 (4)

advertentie