Afbeelding
BDU

Aantal woninginbraken stijgt

Nieuws

AMERSFOORT - Het aantal woninginbraken in Amersfoort is in oktober fors gestegen ten opzichte van september. In oktober waren er in Amersfoort 64 inbraken, een maand eerder waren het er nog 33. Volgens de politie is de stijging niet opmerkelijk, omdat het aantal inbraken in de wintermaanden meestal fors toeneemt. De politie roep Amersfoorters dan ook op de komende maanden extra alert te zijn op woninginbraak.

De politie stelt nadrukkelijk dat woninginbraak een ernstig misdrijf is dat veel impact heeft op de slachtoffers. Daarom is vanaf begin november extra personeel ingezet. De gemeente maakt op haar beurt bewoners bewust van de risico's, geeft preventietips en roept bewoners op extra alert te zijn.

Volgens de politie zijn vooral aan het eind van de middag en in de avond en nacht inbrekers in de wintermaanden actief. Vaak zijn bewoners zich niet bewust van inbraakgevoelige situaties. Kliko's staan dichtbij open ramen, op Twitter melden mensen dat ze met vakantie zijn of het achterpad is niet verlicht. Tips om inbraak in de woning te voorkomen, staan op www.amersfoort.nl/veilig (Inbraak en diefstal). Binnenkort staat daar ook een preventiefilmpje. Op www.stopdecriminaliteit.nl staan de actuele woninginbraken in de eigen buurt.

Het merendeel van de misdrijven wordt opgelost of voorkomen door meldingen van mensen die iets verdachts zien of inbrekers op heterdaad betrappen. Bewoners worden daarom opgeroepen extra alert te zijn op woninginbraak: bel direct 112 als u iemand verdacht rondom een huis ziet lopen of als de dader nog in de buurt is. Bel 0900-8844 als u achteraf iets verdachts wilt melden. Via 0800-7000 kan anoniem gemeld worden.

advertentie