Steeds meer Amersfoorters met energieschulden

Nieuws

AMERSFOORT - Steeds meer Amersfoortse huishoudens dreigen in de kou te komen staan de komende winter. Energieleveranciers hebben alleen al in oktober tachtig allerlaatste waarschuwingen moeten uitdelen voordat de energie daadwerkelijk wordt afgesloten. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde maand in het vorige jaar.

Dat blijkt uit gegevens van schuldhulpverlener Stadsring51, aan wie door energieleveranciers maandelijks gerapporteerd wordt voor welke huishoudens in de stad het vijf voor twaalf is. Dat zijn er nu zorgwekkend veel, constateert teamleider financiële hulpverlening Inge van der Worp. ,,De energierekening is wel het laatste dat je niet betaalt. Als het zover komt zijn er grote financiële problemen.''

Volgens Stadsring51 zijn de nieuwe cijfers dan ook een vaag teken voor de armoede in de stad. De Amersfoortse schuldhulpverlener wijst de 'nieuwe armoede' als gevolg van de crisis aan als verklaring voor de stijging. Steeds meer bewoners van de nieuwere wijken in Amersfoort kunnen bijvoorbeeld door scheiding of baanverlies hun hoge vaste lasten niet meer betalen en raken in de schulden.

De tachtig huishoudens waarvoor een koude winter dreigt is schuldhulp aangeboden. Daarnaast komt de schuldhulpverlener ook preventief in actie. Want Stadsring51 is niet alleen een laatste reddingsboei, maar wil bovenal voorkomen dat mensen in de financiële ellende terechtkomen.

Daarom roept de schuldhulpverlener Amersfoorters die met schulden kampen op om aan de Stadsring 51 in Amersfoort langs te komen voor een crisischeck. Want volgens teamleider Van der Worp zijn de tachtig huishoudens slechts het topje van de ijsberg. Er zit er nog een omvangrijpe groep gezinnen achter die zich op het randje van dergelijke energieschulden bevindt.

Van der Worp: ,,Zeker met het oog op de winter is het belangrijk dat mensen nu bij ons aankloppen, voordat het te laat is. De eindnota van de energieleverancier komt er straks nog bij. In onze crisischeck brengen we in kaart wat de vaste lasten zijn, welke inkomsten mensen eventueel mislopen, geven we advies en helpen we ze aan een gunstige betalingsregeling als die nodig is. Daarmee willen we voorkomen dat de groep die de energieschulden niet kan betalen, nog groter wordt.''

advertentie