Afbeelding
Archief BDU Media

Symposium over maquettes

Nieuws

BINNENSTAD - Naar aanleiding van het uitkomen van het architectuurtijdschrift OASE over maquettes organiseert Anne Holtrop in samenwerking met KAdE een symposium over maquettes als zelfstandige werken waarin het object en de verbeelding een belangrijke sleutelrol spelen. Deze vindt plaats op donderdag 17 november.

Spreker is Christophe van Gerrewey. De maquette is volgens hem in de traditionele architectuurpraktijk een surrogaat voor het gebouw, een probeersel, communicatiemiddel of souvenir. Echter in het werk van sommige architecten, zoals dat in het werk van Rem Koolhaas, bestaat het verlangen om de middelen van architectuur een eigen leven te gunnen. De maquette krijgt daarmee een zelfstandig karakter, waarmee het zich losweekt van enkel de representatie van een gebouw, naar een idee van architectuur op zich.

Spreker Krijn de Koning haat in dit kader in op de verbeelding. Ook de fysieke realiteit kent een andere 'softe' waarheid, stelt hij. Die softe waarheid gaat over de kijk op de fysieke realiteit, als zijnde een relatieve, tijdelijke en veranderlijke constructie, die eigenlijk 'leeg' is. Maar ook leeg van betekenis. Het betekenisloos kunnen benaderen maakt dat alles nog open staat, niets concreet is, maar er wel een groot vertrouwen is dat de dingen ook 'echt' kunnen zijn. Zo werkt het ook met 'modellen' die de verbeelding prikkelen. De verbeelding is in principe altijd perfect.

Tijd: Om 19.00 uur gaat de zaal open en is er gelegenheid de tentoonstelling MärklinWorld te bezoeken (voor € 3,50 i.p.v. € 7,-). Om 19.30 uur begint het symposium met een introductie door Anne Holtrop (moderator van de avond). Het symposium zal rond 22.00 uur afgelopen zijn en is gratis toegankelijk. De tentoonstelling MärklinWorld is te bezoeken voor € 3,50 i.p.v. € 7,-

Aanmelden kan bij Simone Buys via: s.buys@kunsthalkade.nl.

advertentie