Geen koude oren in de middeleeuwen

Nieuws

SCHOTHORST - Het wordt weer fris buiten en tijd om de winterkleding uit de kast te halen. Voor wie wil weten hoe middeleeuwers zich tegen de winterkou beschermden en wat voor mutsen ze droegen, wordt er een middag georganiseerd op 6 november op het Middeleeuws Erf op Landgoed Schothorst. De levende historiegroep 'De Bergkamp Sibbe' gaat dan mutsen van vilt maken voor de komende winter.

Het vilten van wol is misschien wel de oudste wolbewerkingstechniek. Haren hebben schubben en wanneer haren in tegengestelde richting in elkaar worden gewreven, haken ze aan elkaar en kan men er uiteindelijk een lap of bol van vormen. In Mongolië worden er zelfs hele tenten van gemaakt. Het is veel dichter dan weef- of breiwerk, dus winddicht en heerlijk warm. Regenwerend is het ook nog, dus een vilten muts is reuze praktisch voor wie veel buiten is, zoals de bewoners van de middeleeuwse boerderij.

De Middeleeuwse boerderij is geopend van 13.00 tot 17.00 en te vinden op Landgoed Schothorst, Schothorsterlaan 21 te Amersfoort. De toegang is gratis.

advertentie