Tegenslag voor ADG

31 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het zat ADG afgelopen weekend bepaald niet mee in de wedstrijd tegen Het Noorden. Op sommige borden waren veelbelovende stellingen te zien, maar het liep toch weer anders. Ook al keerden de keistaddammers met lege handen huiswaarts (12-8), het kon terugzien op een goed gespeelde wedstrijd.

De ADG'ers openden zelfs met een partijzege van Gerrit de Bruijn. Vanuit een klassieke positie zette de Amersfoorter een zgn. Hoogland-aanval in. Tegenstander Stroetinga zette daar een nogal drastische omsingeling tegenover. Het werd wel spannend. Maar op de 31e zet deed de noorderling het verkeerd en kreeg hij een damcombinatie om de oren. Stroetinga meende deze dubbeldekker voor gelijk materiaal te liquideren, maar bleek een misrekening. Er viel een eigen schijf in de damlijn en zodoende kostte de afname een volle schijf. Er bleef puin over voor de noorderling en kon Gerrit de felicitaties in ontvangst nemen.

Die vreugde was echter van korte duur omdat Marcel Everloo onverwacht op een nederlaag werd getrakteerd. De ADG'er kreeg in de opening veel tempovoordeel. Daarom koerste tegenstander van Prinsenbeek aan op klassiek en bezette de relevante velden. Op dat moment besloot de Groninger door te stoten en gooide de knuppel in het hoenderhok. De spanning nam toe omdat de stelling enigszins in elkaar schoof. Het ging er nu om wie de laatste zet zou hebben. Vervolgens zette Marcel de vooruitgeschoven schijven van zijn tegenstander vast, maar werd plots verrast met een damcombinatie met naslag. Einde verhaal na een boeiend spektakel.

Het lukte Cees Strooper ook net niet om de volle buit binnen te halen. De Hooglander pakte de zaken vanaf het begin agressief aan tegen zijn Litouwse opponente Kovaleskaja en nam in de aanval alle strategische velden in bezit. Het enige dat de ADG'er te verwijten viel was dat hij de beslissende tik, die er zeker in zat, niet uitdeelde. De partij dunde uit en liep vervolgens teleurstellend naar remise. Wim Martin handhaafde zijn ongeslagen status in de competitie. Maar zijn openingsopzet mislukte door een slordige zetvolgorde dusdanig dat de Amersfoorter alle zeilen bij moest zetten om niet met groot positienadeel het middenspel in te gaan. De kansen keerden echter en in een tien-om-tien kreeg Wim plots vat op de stelling. De tegenstander redde zich creatief en werden rond de tijdnoodcontrole de punten gedeeld.

Het is Frits Stuger inmiddels duidelijk geworden dat je de kroonschijf moet laten staan als er een klassieke stelling op bord dreigt te komen. Hij groef hierdoor zelf zijn eigen graf. Later in de partij leverde dit hem door een afwikkeling met doorbraakdreiging schijfverlies op. Een overmachts-eindspel voor de noorderling was het resultaat. In feite was dit het breekpunt van de wedstrijd. Er volgden nog 2 remises van Leo Rosendaal en Kees de Jonge maar had Ton Bollebakker het nakijken bij Jan van Meggelen.

Leo vocht met Heike Verheul een boeiende en consequente partij uit van aanval versus omsingeling. De Groningse nam vanuit de opening tempovoordeel met als gevolg een lelijk ogende linkervleugel. De ADG'er kon daarvan niet profiteren en werd na een mislukte omsingeling totaal in de verdediging gedrukt. Later kreeg hij toch weer grip op de stelling en liep alles met een sisser af.

Kees de Jonge speelde een redelijke partij, maar vond 'm wel lastig. Hij kwam niet goed uit de opening en stond onder druk. Gelukkig werd deze minder vanwege de combinatiedreigingen die de Kees invlocht. Daarna kabbelde de partij rustig naar remise. Ton Bollebakker kreeg vanuit een rustige opening een positionele partij op het bord waarbij tegenstander van Meggelen een klein voordeeltje maximaal uitbuitte. Een aanval van de Groninger was vervolgens voldoende om te profiteren van een achtergebleven schijf van de ADG'er. Het 11e en beslissende punt voor de Groningers was binnen. Vervolgens remiseerde Harry de Waard, die een lastig eindspel inging. Maar met het offeren van 2 schijven hield hij de middenlijn in bedwang. Wat Danny Staal ook probeerde, het heen en weer geschuif zonder een vangstelling te kunnen creëren werd voor de ADG'er probleemloos remise. Last but not least was de partij tussen Andrew Tjon A Ong en Paul Wijninga. Vanaf de opening nam de ADG'er stevig het initiatief en bouwde een  sterke aanvalstand op. Met secuur spel wist tegenstander de noorderling zich met hangen en wurgen nog staande te houden. Toch was er in de spannende tijdnoodfase een mogelijkheid een goede afwikkeling te nemen. Andrew liet deze echter, vanwege vermeende remisemogelijkheden voor zijn tegenstander, achterwege. Maar dit bleek ten onrechte: de afwikkeling  bleek analytisch winnend te zijn.

Hoofdklasse A

Het Noorden - ADG 12-8; Damvereniging VBI 2 - De Oldehove 9-11; Dammers uit Oost - MTB Hoogeveen 13-7; CTD Arnhem - Lent 14-6; WSDV - DVSB 13-7; TDV - Witte van Moort 2 12-8.

Stand: 1.CTD Arnhem 4-8(55) 2.WSDV 8(52) 3.De Oldehove 7; 4.Dammers uit Oost 6; 5.Damver. VBI 2 4(44) 6.TDV 4(40) 7.MTB Hoogeveen 3(38) 8.Het Noorden 3(36) 9.Lent 3(35) 10.Witte van Moort 2 2; 11.ADG 0(25) 12.DVSB 0(22)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie