Beschuit met muisjes op het station voor zeven miljardste wereldburger

28 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Rutgers WPF staat op maandag 31 oktober tussen 08.00 en 13.00 uur tijdens de spits - samen met Dieuwertje Blok - met beschuit met muisjes op de stations van Amsterdam WTC, Amersfoort, Haarlem, Hilversum en Den Haag Centraal. De organisatie wil met iedereen 'vieren' dat de zeven miljardste mens op aarde is geboren, maar ook om mensen ervan te doordringen dat er een keerzijde zit aan die medaille.

Rutgers WPF is de organisatie die de Sign of Life campagne uitvoert in Nederland. ,,Er leven 1,8 miljard jongeren in ontwikkelingslanden met amper toegang tot seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen, waardoor de bevolking explosief toeneemt en het behalen van de millenniumdoelen zoals armoedebestrijding en het terugdringen van CO2 extra moeilijk wordt. Dit moet en kan anders'', vindt Karin Amstutz van Rutgers.

Zij vindt dat niet voor iedereen de geboorte van de 7 miljardste baby een feestje waard is. ,,Zeker niet voor tienermeisjes in Afrika. Zwangerschap en bevalling zijn voor meisjes daar nog steeds doodsoorzaak nr.1, terwijl ze vaak niet eens zwanger willen zijn! Het risico dat een jong meisje een zwangerschap of bevalling niet overleeft, is twee keer zo groot als bij een vrouw boven de twintig.''

Toch heeft de helft van alle seksueel actieve tienermeisjes in Afrikaanse landen geen toegang tot voorbehoedsmiddelen. En zo wordt een wereldbevolking van 7 miljard in 2011 al gauw 11 miljard in 2050. ,,Terwijl wereldwijd 215 miljoen vrouwen niets liever willen dan anticonceptie gebruiken. Als we er voor zorgen dat ze daar toegang toe krijgen, stagneert de wereldbevolking op 8 miljard en zijn we een heel eind. Ondertussen zijn echter de fondsen voor family planning de afgelopen 25 jaar gedaald met 30% . Niet meteen iets om in hieperdepiephoera-stemming van te komen, toch?'', vindt Amstutz.

,,Wij willen met de Europese bewustwordingscampagne Sign of Life (www.signoflife.nl) ervoor zorgen, dat de regering zich aan haar belofte houdt en alles in het werk stelt om seksuele voorlichting, toegang tot anticonceptie en goede zorg tot een vanzelfsprekendheid te maken voor alle meisjes wereldwijd.''

u Volg Rutgers WPF op Facebook (Sign of Life NL) en Twitter (signoflifenl). Kijk ook op www.hieperdepiepgeenhoera.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie