Drie koplopers in damtitelstrijd

21 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Na vier ronden in het open damkampioenschap van Amersfoort zijn er 3 koplopers met 7 wedstrijdpunten. Mike Koopmanschap, Ben Provoost en Wouter Sipma deden op deze tweede speeldag goede zaken en scoorden in de plus.

Opvallend daarbij is dat de internationaal grootmeesters een beetje achterblijven. Alleen Kees Thijssen en oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman blijven in het spoor van het leidende trio.

Bij de subtop bevinden zich ook Gerrit de Bruijn en Leo van der Laan. De Bruijn versloeg clubgenoot Cees Strooper, terwijl Van der Laan in positioneel opzicht de meerdere was over Paul Sier. Tot de 6-punters behoort ook Artem Ivanov. Deze weinig spraakzame Rus haalt niet de sympathie bij tegenstander en omstanders. Tegen Ton Bollebakker nam hij in de ochtendronde zelfs een irritante slaaphouding aan. De Hilversummer bleef er echter stoïcijns onder, damde gewoon door en remiseerde. Vervolgens haalde hij ook nog eens hetzelfde resultaat met een fantastische remiseklapper tegen internationaal meester Ndonzi.

Ook nu kwamen in de ochtendronde vele partijen tot een beslissing. Van de UPDB'ers maakte Johan Strous het wel erg bont. Na nog geen tien minuten werd hij met een één om drietje van Frans Teijn geconfronteerd. De schijven konden al weer worden opgeruimd. Voorts wist Leo Rosendaal via een fraai offer de stelling van Cock van Wijk in bedwang te houden en hem tot overgave te dwingen. Voorts had Wim Martin geen kind aan Jan van Oosterhout, maar Harry de Waard tuinde vanuit flankspel in een doorbraakzetje van Cor Westerveld. Kees de Jonge liet een één-om-tweetje openstaan tegen Anton van Berkel, terwijl Evert van de Pol de klapper van de dag meemaakte die hij van Roep Bhawanibhiek om de oren kreeg geslingerd. Sijmen Hansen vertelde na afloop doodleuk dat hij het nog mooier had kunnen uitmaken.

's Middags was Leo Rosendaal bijna bij een remise tegen Schwarzman. De ADG'er verslikte zich echter in een tempo en was alsnog de klos.

Minder verging het ook Wim Martin tegen Anton van Berkel. Een ingewikkeld patroon kwam er op het bord, waarbij de Amersfoorter het bepaald niet meezat. Een te dure damzet werd hem uiteindelijk fataal.

Vervolgens boekte René Nurmohamed zijn eerste partijzege en wist Kees de Jonge de altijd sympathieke Fries Jan Terpstra te overmeesteren. Frits Stuger en Cock van Wijk deelden de punten, evenals Harry de Waard met Marcel Everloo.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie