Politiek wil uitstel bomenkap Heiligenbergerbeek

20 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

RANDENBROEK - PvdA, BPA, D66 en GroenLinks willen uitstel van de bomenkap langs de Heiligenbergerbeek. Zij dienen daartoe volgende week dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in. Het college moet volgens hen eerst aantonen waarom het noodzakelijk is om de bomen te vellen.

De vier partijen willen met de motie voorkomen dat met de kap van de honderden wordt begonnen, voordat de gemeenteraad er nog eens naar heeft kunnen kijken. ,,De bomen zijn al gemarkeerd, en bomen dunner dan 35 cm en struiken kunnen zonder kapvergunning worden verwijderd. Bovendien kan er wellicht een kapvergunning voor grotere bomen worden afgegeven, voordat het bestemmingsplan is vastgesteld", aldus Erik van Vliet van GroenLinks. ,,De behandeling van het bestemmingsplan kan immers lang duren, omdat er binnen de gemeenteraad nog veel vragen leven. Niet alleen over deze bomenkap, maar ook over het fietspad door de ecologische zone langs de beek, het herstel van ouder watergangen en de status van het St. Elizabethterrein."

De partijen werden op de aanstaande bomenkap geattendeerd door omwonenden die zagen dat een groot aantal bomen met een "q" was gemarkeerd. Het gaat om bomen die de gemeente wil kappen om zichtlijnen te creëren, en bomen langs de beek. De geplande massale bomenkap heeft veel publieke opschudding veroorzaakt. Het gaat daarbij niet om de kapplannen binnen het Park Randenbroek en op de Vosheuvel, maar om het vellen van bomen in de ecologische zone langs de Heiligenbergerbeek.

,,Juist voor de beekoevers moet het voor alle bomen duidelijk zijn waarom deze gekapt moeten worden. De ecologische functie heeft hier immers prioriteit", verduidelijkt Van Vliet. ,,Daarom vragen we het college de kap uit te stellen en de gemeenteraad een gedegen ecologische onderbouwing te geven."

De voorgenomen kap heeft veel verzet losgemaakt bij gebruikers van het park. Afgelopen vrijdag voorzagen actievoerders honderden bomen in Park Randenbroek van hartjes.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie