Kindertehuis Moldavië blij met hulp uit Nederland

14 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

HOOGLANDERVEEN - Onlangs reisde voor de derde keer een team van stichting Colour4kids in samenwerking met de Van Bekkum groep uit Hooglanderveen-Amersfoort-Houten voor een hulpproject af naar het kindertehuis in Vascauti; een plattelandsdorp in Moldavië vlakbij de grens met Oekraïne.

Het acht personen sterke team legde met twee bedrijfsbussen boordevol gereedschap, hulpgoederen en bagage bijna 5.000 kilometer af om hulp te bieden in Moldavië. Met name het laatste deel van de 'expeditie' was een bijzondere ervaring; hobbelige zand- en grindwegen, veel paard en wagens op de weg en complete families aan het werk op de akkers om de oogst binnen te halen. Moldavië behoort tot de armste landen ter wereld en dat is duidelijk zichtbaar. De lonen zijn laag en men is voor een belangrijk deel zelfvoorzienend qua voeding.

Het kindertehuis in Vascauti heeft een capaciteit voor ongeveer 250 kinderen en biedt werkgelegenheid aan pakweg 100 medewerkers uit de directe omgeving. Naast onderdak wordt ook onderwijs gegeven aan de kinderen. Het kindertehuis ontvangt per kind slechts een zeer geringe overheidstoelage. Deze is echter volstrekt ontoereikend waardoor men voor een groot deel afhankelijk is van hulp van buitenaf. Stichting Zending over Grenzen zorgt dan ook regelmatig voor aanvulling van het voedsel, medicijnen, leermiddelen en kleding. Voor het onderhoud en de renovaties van de gebouwen is men eveneens afhankelijk van buitenlandse hulp. Colour4kids heeft in samenwerking met de van Bekkum Groep in 2007 het dak van de eetzaal en keuken vernieuwd en in 2008 het dak van het meisjesslaapgebouw. In beide jaren werden ook diverse interne verbeteringen en inspirerende muurschilderingen aangebracht. Ook werden tal van educatieve, artistieke en sportieve activiteiten met de kinderen ondernomen.

Dakrenovatie

Dit jaar stond het dak van het jongensslaapgebouw op het programma. Drie vaklieden - Roel Koelewijn uit Bunschoten-Spakenburg, André van de Goede uit Amersfoort en Vincent van Doornik uit Leusden - van de Van Bekkum Groep namen samen met vrijwilliger Bouke Klaassen uit Bunschoten-Spakenburg het zwaar gehavende dak onder handen. Het bouwteam werd geassisteerd door Hassan Taleï van Colour4kids en een zevental zeer gemotiveerde oudere jongens van het kindertehuis; Samir, Oleg, Kristi, Dimitri, Gienna, Vasili en Djawa. In slechts zes zonovergoten dagen werd dankzij uitstekend 'teamwork' het ruim 800 m2 metende dak voorzien van een nieuwe, oogverblindend mooi rode, plaatstalen dakbedekking. Een prestatie om trots op te zijn! Voor de jonge bouwvakkers van het kindertehuis was deze klus een onvergetelijke ervaring en flinke dosis praktijkervaring waar ze in de toekomst wellicht veel aan zullen hebben.

Activiteitenprogramma

Twee studentes van het ROC ASA uit Amersfoort - Renalda Vliek uit Ermelo en Sharon van Middendorp uit Garderen - gingen tijdens de projectperiode samen met tolk Olga aan de slag met een uitgebreid naschools activiteitenprogramma. Dagelijks gingen groepjes van 20 kinderen aan de slag met een groot thema schilderij, creatieve workshops en mochten ze in groepjes van twee een middag en avond lang fotograferen met een digitale camera. In de avonduren werd een gave dansact op de muziek van Chris Brown ingestudeerd. Als afsluiting organiseerden de beide studentes een talentenshow - Moldova got Talent - waar de kinderen individueel of in groepen hun zang, dans en acrobatische kunsten konden vertonen. Tijdens de show was er voor het complete publiek limonade en chips, hetgeen gretig aftrek vond. Vijftien stuk voor stuk boeiende acts passeerden de revue en werden allemaal beloond met een glimmende beker.

Afscheid

Als afsluiting van het project werd voor de jongens een voetbaltoernooi georganiseerd. Met complete tenues die gratis beschikbaar waren gesteld door de voetbalverenigingen S.V. Spakenburg en V.V. IJsselmeervogels uit Bunschoten-Spakenburg, SDC uit Putten en NKVV uit Dalerpeel/Nieuwe Krim werden de teams samengesteld, die onder aanvoering stonden van één van de bouwvakkers. Na een aantal spannende wedstrijden mocht het team van IJsselmeervogels onder luid gejuich de cup met de grote oren in ontvangst nemen.

Terwijl de jongens zich uitleefden op het voetbalveld, werden de meisjes verrast op een heuse 'beauty party'. Met haarstyling, make-up, maskertjes, lekkere luchtjes en schminken veranderden ze voor één middag in ware topmodellen. Even verdwenen alle problemen naar de achtergrond en kon onbezorgd genoten worden van de warme aandacht die hen omringde. Na afloop van deze enerverende middag werd afscheid genomen van alle kinderen en betrokkenen. Alle kinderen ontvingen een rijkelijk gevulde rugtas met schoolspullen, sanitaire artikelen en cadeautjes die door de medewerkers van de Van Bekkum Groep waren samengesteld. De directie van het kindertehuis gaf in haar dankwoord aan bijzonder blij en dankbaar te zijn met de Nederlandse betrokkenheid en hulp voor de kinderen in Vascauti.

Bezoek Roemenië

Tijdens de terugreis werd in Iasi (Roemenië) een kort bezoek gebracht aan de projectlocaties Stejarul en Cicoarea waar vorig jaar uitgebreide renovatiewerkzaamheden en activiteiten met de kinderen hadden plaatsgevonden. De verrassing was groot en het welkom hartelijk bij deze dagopvangcentra voor kinderen met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Voor schilderwerk van het nieuw aangebrachte houtwerk en de vervanging van een kraan werd een donatie achter gelaten zodat men dit zelf kan oppakken. Verder was het goed om te horen en te zien dat men nog steeds blij is met de nieuwe fysiotherapieruimte en de sanitaire verbeteringen die zijn aangebracht op beide locaties.

Sponsors

De uitvoering van het project bij het kindertehuis in Vascauti werd mogelijk gemaakt door stichting Colour4kids, Van Bekkum Groep uit Amersfoort-Hooglanderveen-Houten, stichting Zending over Grenzen, Bakkersland uit Bunschoten-Spakenburg, Gereformeerde Kerk Bunschoten-Spakenburg, Xcellent ICT Groep Amersfoort, IJzerwarengroothandel Gerritse uit Amersfoort, Lekkerkerker uit Amersfoort, slagerij Van Engelen uit Garderen, Herubo lijmwerken uit Bunschoten-Spakenburg, de voetbalverenigingen: S.V. Spakenburg en V.V. IJsselmeervogels uit Bunschoten-Spakenburg, SDC uit Putten en NKVV uit Dalerpeel/Nieuwe Krim, fondsverstrekkende organisaties en de vele vrijwilligers die een steentje bijdroegen aan dit project.

Meer informatie op www.colour4kids.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie