Afbeelding

Start Longpunt voor mensen met longziekte

Nieuws

AMERSFOORT - Voor longpatiënten en hun omgeving organiseert het Astma Fonds (binnenkort Longfonds) een maandelijkse ontmoetingsplek bij Longpunt Amersfoort. Longpatiënten kunnen daar leren van elkaars ervaringen. Het Longpunt Amersfoort start op woensdag 21 september met een feestelijke opening van 14.00 tot 16.00 uur in Kerkgebouw de Brug, Schuilenburgerweg 2, Amersfoort. Daarna is er elke eerste woensdag van de maand een bijeenkomst van 14.00 tot 16.00 uur.

Burgemeester Lucas Bolsius zal de feestelijke opening van Longpunt Amersfoort bijwonen. Deze heeft het thema 'samen op adem komen'. Na een adem- en stemtraining zullen alle bezoekers aan het eind van de middag gezamenlijk het Longpunt leven inblazen. Ook wordt er uitgebreid aandacht besteed aan hen die voor een naaste zorgen (mantelzorgers) zoals bijvoorbeeld partners, kinderen, buren, en familie die ondersteuning geven aan chronisch zieke longpatiënten.

Deelname gratis, ook voor niet leden

Iedereen kan gratis deelnemen aan Longpunt Amersfoort. Bij voorkeur aanmelden via E-mail: longpuntamersfoort@astmafonds.nl of bel. (033) 465 33 89 (17-20 uur). Zie ook www.gooiensticht.astmafonds.nl. Bezoekers worden verzocht geen parfum of andere geurtjes te gebruiken, veel longpatiënten hebben daar last van.

Longpatiënten kunnen te maken hebben met uiteenlopende zorgverleners, zoals longartsen, diëtisten of fysiotherapeuten, maar ook psychologen, thuiszorg of maatschappelijk werkers. En zij dragen allemaal bij aan het Longpunt. In Amersfoort zijn naast het Astma Fonds bijvoorbeeld het Meander Medisch Centrum en het Steunpunt Mantelzorg Amersfoort van Stichting Ravelijn betrokken.

Hoe beter je als patiënt om kunt gaan met je longziekte, hoe liever. Maar hoe doe je dat? Mensen met een chronische longziekte, hun familie en zorgverleners, zijn voortaan eens in de maand van harte welkom om informatie te krijgen én hun ervaringen te delen. Wie kan je beter vertellen hoe je in het dagelijks leven om kunt gaan met je ziekte, dan een patiënt? En wie kan beter vertellen hoe je jouw medicijnen op de juiste manier kunt innemen, dan de longverpleegkundige of de praktijkondersteuner? Die ontmoeting vindt elke maand plaats bij Longpunt, georganiseerd door het Astma Fonds en partners in de regio. Voor patiënten en hun omgeving is Longpunt dé plek om ervaringen uit te wisselen, tips op te doen en zorgen te delen. Voor zorgverleners is Longpunt dé plek waar zij patiënten in een groep ontmoeten en interactief kunnen informeren. Voor vrijwilligers is Longpunt dé plek waar zij het leven van andere longpatiënten enorm helpen verbeteren.

Astma Fonds wordt Longfonds

In Nederland zijn een miljoen mensen met een chronische longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het Astma Fonds (Longfonds) zet zich in voor iedereen met een chronische longziekte en voor iedereen met gezonde longen. Daarom verandert het Astma Fonds haar naam binnenkort in Longfonds.

advertentie
advertentie