Baptisten in onstuimig vaarwater

15 juni 2011 om 00:00 Nieuws

De BGA is een gemeenschap van heel diverse mensen, die gaan voor geloof, echtheid en relaties, met God als middelpunt van het geloof. Oeds Blok: ,,Onze missie is een gemeente te zijn voor mensen die zich willen vormen in geloof en mee willen doen in de samenleving. Het gaat dus niet alleen om de grote groep die op zondagen samen komt, maar ook om wat er kleinschalig in de wijken gebeurt.”

Voorganger Blok: verhuizing is nieuwe stap AMERSFOORT - In februari kwam de Baptisten Gemeente Amersfoort (BGA) in het nieuws door iemand die lid wilde worden, af te wijzen.. Deze maand staat de kerkgemeenschap voor de vierde verhuizing in vijftien jaar. Geheel tegen de verwachting in hoopt de BGA daarna niet op rustig vaarwater. Voorganger Oeds Blok: ,,Wij zijn met God onderweg en dan moet je voorbereid zijn op dynamiet in je leven.”

door Joan Westerneng

Een reguliere dienst is op zondag van 10.00 tot 11.30 uur en is een combinatie van een aantal traditionele elementen en informele persoonlijke elementen. Blok: ,,Wij proberen de kracht van de woorden van God aan vandaag te verbinden. Hoe proef je God vandaag?” Een vraag die leeft. Ook bij de gemiddelde BGA’er. ,,We hebben ongeveer 500 vaste bezoekers, waaronder veel jonge mensen en gezinnen. Je ziet bij ons niet veel pakkendragers. Volgens mij zijn we heel doorsnee, haha.”

Mensen die zomaar een kerk binnen stappen ervaren soms een soort groepscode. Een manier van kleden, gedragen en denken. Blok: ,,Mensen geven aan dit bij ons niet te ervaren. Dat is mooi, want het geloof hangt niet aan elkaar van regeltjes. Je hoeft niet eerst ‘goed’ of zelfs ‘perfect’ te zijn. Dat is vermoeiend. Kom zoals je bent. Als Gods goedheid je hart raakt, dan zal je vroeg of laat voor de keuze komen te staan: hem volgen of niet. En keuzes maak je vanuit overtuiging, dat heeft niets met regeltjes op papier te maken. Dus als je voor hem kiest, wees dan voorbereid op dynamiet in je leven.”

Afwijzing

In februari kwam de BGA in het nieuws toen het voorstel om lid te kunnen worden zonder al op belijdenis gedoopt te zijn (volwassen doop) werd afgewezen. De vaste bezoekers, die de doop overwegen, zijn niet bij de ledenvergadering en hebben geen leidinggevende taken. ,,De doop die op de belijdenis volgt is een belangrijk deel van onze identiteit. Hierover zijn we unaniem. Maar we hebben de verbinding aan het lidmaatschap opnieuw tegen het licht gehouden.” Volgens Blok is dit een voorbeeld van hoe de BGA-kerk is. ,,Wij werken niet vanuit een enkeling die de leiding heeft, we willen samen de wil van God ontdekken. Drie kwart van de leden moest voor het voorstel zijn en dat was net niet het geval.’’

Een nieuw probleem dient zich aan: het ROC Midden Nederland, de locatie waar de BGA voor haar diensten gebruik van maakt geeft aan het huurcontract te beëindigen omdat de aula op de schop gaat. Op 26 juni verhuist de BGA naar het Farel College. Als de BGA blijft groeien, kunnen zij ook daar geen jaren blijven. ,,Het volk Israël was op weg in de woestijn en zei tegen God ´als U niet zelf meegaat, laat ons dan niet verder trekken´. Vanuit die houding zijn wij ook onderweg. De verhuizing is een nieuwe stap.’’

Tijdens activiteiten in de wijken ontstaat contact en de mogelijkheid om er voor elkaar te zijn. Blok: ,,Ik zie veel muren tussen mensen, onzichtbaar prikkeldraad. Wij willen daar doorheen en mensen echt ontmoeten.” Prikkeldraad tussen gelovigen en niet-gelovigen is zo’n voorbeeld. ,,Een tijd terug hebben we een aantal interviews gehouden met mensen die wij kennen, maar die niets hebben met de kerk. Een van de dingen die wij terugkregen was: wat fijn dat jullie luisteren, dat gebeurt niet vaak. Dat is een belangrijke les geweest. Interactie over levensvragen komt er vanuit echt contact vaak evengoed wel. Ik geloof in dit soort kleinschalige initiatieven. God heeft de neiging om in vrije ruimtes te werken.”

Dit jaar kwam de BGA met het concept Facetime. Dat staat voor contact, face to face, echtheid. Twee keer per jaar is er een bijzondere dienst, met een prikkelende inleiding, verschillende gasten en mogelijkheid tot dialoog met de spreker. ,,Creativiteit, humor en een boodschap in een eigentijdse jas. Zo hadden we tijdens de aftrap een kok die live hapjes aan het maken was, een rap en een filmpje wat door jongeren op straat gemaakt was. Een groot succes.”

Jongeren tussen de 12 en 18 hebben elke laatste zondag van de maand hun eigen Teenchurch, een dienst georganiseerd voor en door jongeren. Er komen zo’n 50 jongeren op af. ,,Jongeren genieten van het leven, maar hebben tegelijkertijd scherp zicht op wat er gebeurd in de wereld. Tijdens de lijdenstijd van Jezus, die we jaarlijks gedenken, hebben we gesprekken gevoerd over geweld. Een van de jongeren maakte een filmpje met als titel ‘Vecht je weg niet terug’. Dat raakte de kern en werd de titel van de overdenking die zondag. Het onderwerp toekomst leeft trouwens ook onder jongeren, bijvoorbeeld door het nieuws over aardbevingen en andere natuurrampen.”

Wonderen

In de Bijbel staat dat Jezus onderen verrichtte, zoals het genezen van zieken. Dat er vandaag ook wonderen gebeuren staat volgens Blok vast. ,,Een kind wat voor medische hulp op een lange wachtlijst werd gezet, maar ineens terecht kon doordat er iemand uitviel. Je moet een wonder willen zien, je kunt ook zeggen dat het toeval was. Ik zie het ook als een wonder dat de zon iedere dag op komt. Het is niet altijd heel spectaculair. We leven in een gebroken wereld, dat ziet iedereen. Een wonder verwijst naar de toekomst, naar het Koninkrijk van God, een wereld die heel is.”

In het najaar starten de gesprekken over het toekomstplan voor de komende vijf jaar. ,,Ik zeg wel eens; durf origineel te zijn, bedenk wat er bij vandaag past en vind de kerk opnieuw uit.” Jezus is de belangrijkste pijler, aldus Blok. ,,Hij ging ook door onzichtbaar prikkeldraad door juist bij die fraudeur aan tafel te gaan en door de vrouw die al zes mannen had gehad te bezoeken. Dat choqueerde de geestelijke leiders van die tijd. Jezus is ons voorbeeld, dus ik hoop dat de toekomst veel verrassingen voor ons in petto heeft.”

uwww.baptisten-amersfoort.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie